CamioaneMagazinȘtiri

De un secol MAN construieste vehicule comerciale eficiente si sigure

Istoria grupului MAN se intinde pe o perioada mai mare de 250 ani. Compania sarbatoreste in acest an 100 de ani de la productia primului vehicul comercial MAN, astfel ca, va prezentam in continuare o scurta trecere in revista a celor mai importante evenimente din primii ani.

In data de 21 iunie 1915, in orasul Nürnberg s-a inregistrat o noua companie: „Lastwagenwerke M.A.N.-Saurer”. Compania a aparut ca urmare a fuziunii companiilor Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG si Saurer, un producator elvetian de autovehicule comerciale. La scurt timp, iese pe poarta fabricii din Lindau, la Lake Constance, primul vehicul MAN-Saurer de 3 tone. Au urmat primele autobuze, folosite pe distante lungi de Oficiul Postal Imperial si transportau atat pasageri, cat si scrisori si colete. Acesta a fost inceputul autovehiculelor comerciale la MAN, o poveste de succes care a modelat nu numai istoria companiei insasi.

Primii ani
In 1916, productia a fost mutata la uzina MAN din Nuremberg. Dupa plecarea partenerului Sauer, in 1918, compania se numea „M.A.N Lastwagenwerke”. In 1924, MAN a prezentat primul camion cu motor cu injectie directa – ceea ce a creat triumful motoarelor diesel in industria autovehiculelor comerciale. A salvat pana la 75% din costurile de operare, in comparatie cu motoarele pe benzina, comune la vremea aceea. Economia si eficienta reprezentau obiectivul cel mai important al MAN la acel moment si pe asta se pune accent si astazi. In acelasi an, MAN a produs primul autobuz cu podea coborata, dotat cu un sasiu special proiectat. Autobuzele pe care MAN le-a fabricat din 1915, erau construite pe sasiuri de camioane.

De un secol MAN construieste vehicule comerciale eficiente si sigure

In 1928, MAN a prezentat primul sau camion cu trei axe, predecesorul tuturor vehiculelor MAN de mare tonaj. In 1932, camionul S1H6 a fost echipat cu motorul diesel D4086, care furniza 140 CP si era atunci considerat cel mai puternic motor diesel al vremurilor. In 1937, urmatoarele reusite au fost dezvoltarea unui foarte eficient motor diesel cu injectie directa si introducerea sistemului de transmisie integrala.

Prin inovatiile sale revolutionare continue, MAN a influentat in mod semnificativ industria camioanelor si autobuzelor in ultimii 100 de ani, lucru pe care il face si astazi.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Din aceeași categorie...

Back to top button