In Focus

Marea Britanie a început o nouă viață în afara Uniunii Europene

Prima zi din 2021 nu a marcat doar începutul unui nou an, ci și începutul unei noi vieți pentru Marea Britanie în afara Uniunii Europene, după 48 de ani ca membru notabil al acesteia.

Pentru Brexit, care s-a aflat pe agenda Uniunii Europene și a Marii Britanii de la referendumul din 2016, vineri, 31 decembrie 2020, a fost o realitate după o perioadă de tranziție de un an.

Marea Britanie a început o nouă viață în afara Uniunii Europene

Acest lucru înseamnă că Marea Britanie își ia rămas bun de la normele Uniunii Europene, piața unică și uniunea vamală. De asemenea, un capitol închis este și libera circulație a peste 500 de milioane de oameni între Marea Britanie și cele 27 de țări membre.

Pentru prima dată în decenii, controalele vamale mai stricte s-au întors la frontierele din Uniunea Europeană și Marea Britanie. Acordul comercial, care a intrat în vigoare în ajunul Crăciunului, menține comerțul cu mărfuri fără taxe vamale, nu elimină controalele.

Această nouă realitate a fost reflectată în ziarele britanice din prima zi a lui 2021. Daily Express, susținător al Brexit-ului, a avut pe prima pagină cuvântul ”Libertate” scris deasupra steagului britanic, urmat de titlul ”Viitorul nostru. Marea Britanie. Destinul nostru”.

Ziarul The Independent, care a susținut ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, este mai sceptic în privința viitorul Regatului Unit, întrebându-se dacă acesta a fost eliberat sau poate mai degrabă izolat.

VEZI ȘI: Primul camion care a trecut prin controlul Eurotunnel, după Brexit

În Daily Telegraph, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, și-a spus opinia în privința Brexit-ului. Acesta a spus că Marea Britanie a avut o „casă europeană sigură” din 1973. Dar, ieșind din aceasta, acesta crede că există oportunități dincolo de obișnuit.

Cât de bine le va fi britanicilor? Om trăi ș-om vedea! Totuși, să nu uităm un lucru.

Din punct de vedere legal, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, dar în ultimele 11 luni a existat o perioadă de tranziție care a menținut țara pe piața unică și în uniunea vamală.

Din aceeași categorie...

Back to top button