Știri

Marea Britanie testează verificarea tahografelor de la distanță

Marea Britanie a devenit a cincea țară care a început să folosească verificarea tahografelor de la distanță, după Germania, Olanda, Polonia și Danemarca.

Anunțul privind testarea noii tehnologii a fost făcut de DVSA. ”Testăm echipamente pentru verificarea de la distanță a tahografelor digitale în Marea Britanie, pentru a detecta mai ușor șoferii și companiile care încalcă regulile privind orele de condus ale șoferilor”, se arată în comunicatul DVSA.

Marea Britanie testează verificarea tahografelor de la distanță

Teoretic, citirea de la distanță a unor date de la tahografele digitale este posibilă de la mijlocul anului 2019, când a fost introdusă a doua generație de tahografe inteligente. Totuși, măsura a fost până acum aplicată doar de câteva țări, și asta la scară redusă.

Pentru a putea citi informațiile de la tahograf de la distanță este nevoie de echipamente cu tehnologia Dedicated Short Range Communication (DSRC). Acesta pot oferi indicii clare privind manipularea tahografului fără nevoia de a opri vehiculul pentru control.

VEZI ȘI: 1.442 de kilometri parcurși într-o zi, fără card tahograf

De exemplu, inspectorii vor putea vedea de la distanță dacă tahograful înregistrează timpii de condus sau dacă este activ cardul unui șofer. Avantajul noului sistem este că șoferii care respectă regulile nu vor mai fi opriți pentru controale inutile, consumatoare de timp.

”Deși majoritatea companiilor respectă timpii de condus pentru șoferi, încă descoperim delicte în controalele noastre. Încălcarea regulilor privind programul de condus este un potențial pericol pentru toți participanții la trafic”, se mai arată în comunicatul DVSA.

Din aceeași categorie...

Back to top button