Meciul dintre Rotterdam și portul Constanța se va termina mereu cu multe goluri la zero

Ai crede că, cei care au văzut atât Rotterdam, cât și portul Constanța, ar fi în măsură să discearnă diferențele dintre cele două și rolul strategic al fiecăruia.
Dar nu, că e greu să gândești cu mintea ta și e mult mai ușor să rostogolești pe rețele de socializare niște comparații pompagiste despre cum portul Constanța sparge topurile.
Însă, adevărul este unul foarte crunt și orice comparație între Constanța și alt mare port al Europei nu face decât să stârnească râsul celor care mai și gândesc.
Constanța nu e concurență pentru Rotterdam din mai multe motive, cel mai irefutabil fiind poziția geografică și faptul că este port la Marea Neagră, ceea ce-l face, din păcate, un port aproape izolat, după cum spune chiar Costel Mitu, vicepreședintele Ligii Navale Române.
Sigur că pentru un ochi neavizat portul Constanța ar părea mai aproape de piața de desfacere din estul Europei, dar tot Costel Mitu, ne mai spune că, trebuie să avem în vedere un lucru.
“Ceea ce este geografic scurt nu este și economic scurt. Asta înseamnă că proprietarul mărfii trebuie să aibă încredere că drumul pe care merge marfa este unul sigur. Dacă nu, atunci preferă să plătească mai mult pentru ca marfa să ajungă la destinație în graficul stabilit.”
Carevasăzică, într-un mod elegant, vicepreședintele Ligii Navale Române – genul de om direct interesat să sublinieze atuurile portului – ne spune sincer că, portul Constanța este aproape izolat și beneficiarii transportului naval preferă să trimită mărfurile în alte porturi mai accesibile decât să le târâie prin încă două strâmtori care înseamnă bani, timp și limite de gabarit.
VEZI ȘI: Scania a depus 243 de cereri de brevete de invenție în 2017
A doua chestie e că atât infrastructura portului Constanța cât și cea adiacentă lui e sublimă, dar lipsește aproape cu desăvârșire, iar pentru asta nu trebuie decât să studiați Google Maps.
Căile ferate sunt într-o stare deplorabilă, drumurile așișderi, autostrăzile sunt doar în desenele alea mișto cu marker, folosite de politicieni pentru a ne păcăli la fiecare campanie electorală.
Nimeni în afară de ultranaționaliști nu vede vreun motiv economic pentru care ar orbecăi mărfurile încă vreo două zile pe niște drumuri sau căi ferate a căror viteză medie de tranzit e rămasă în evul mediu târziu.
Adevărul trist e că până să ajungă la Constanța navele trec pe lângă mai multe porturi mult mai nerestricționate și mult mai bine interconectate din punct de vedere intermodal cu celelalte căi de transport, n-ar fi nici logic și nici economic să alegi să plătești mai mult și să prelungești timpul de transport doar pentru a plimba marfa prin România pitorească.
Singurul avantaj strategic al portului Constanța ar fi portul fluvial prin care mărfurile ar putea fi împinse pe Dunăre în sus spre centrul Europei, mai ieftin, dar pentru asta ar fi nevoie de viziune, planuri și investiții.
Dar, noi suntem ocupați să pompăm legende naționalist-urbane despre falsa concurență între un șoarece și un elefant. Realitatea tristă rămâne, totuși:
– Rotterdam are trafic de zece ori mai mare decât Constanța.
– Constanța pierde trafic din cauza dezvoltării infrastructurii în țările din regiune.
– Portul Constanța este folosit la jumătate din capacitate.
– Un port fluvial din Germania are un trafic de 4 ori mai mare decât portul Constanța.
– Taxele din portul Constanța sunt printre cele mai mari între porturile din Marea Neagră.
– Hamburg investește într-o filarmonică mai mult decât România în portul Constanța.
– Constanța este al patrulea port din Europa ca întindere, dar din punct de vedere al traficului nu este nici măcar în primele 20.
Iar, pentru realitatea asta tristă nu e de vină port Rotterdam sau Olanda, ci noi, ca națiune.