
Pe 2 octombrie 2015, Daimler Trucks a scris o nouă pagină de istorie în segmentul transportului rutier de mărfuri, realizând în premieră mondială un test în condiții de trafic real cu Mercedes-Benz Actros Highway Pilot, primul camion de serie autonom din lume.
Premiera vine la un an de la lansarea mondială a camionului experimental Mercedes-Benz Future Truck 2025 și la doar cinci luni de la lansarea și obținerea aprobării de circulație pe drumurile publice din Nevada (SUA) a camionului Freightliner Inspiration Truck, de asemenea autonom.
Testul inaugural cu Mercedes-Benz Actros Highway Pilot în trafic rutier deschis, a fost efectuat de Dr. Wolfgang Bernhard, membru al Consiliului Administrativ Daimler AG, responsabil pentru camioane și autobuze alături de Winfried Kretschmann, prim-ministru landului Baden-Württemberg.
Camionul de serie autonom folosit în premieră în trafic deschis este la bază un Mercedes-Benz Actros echipat cu sistemul inteligent Highway Pilot (HP). Acesta a fost aprobat ca vehicul de test, în conformitate cu paragraful 19 din Codul Rutier din Germania.
Autoritatea de inspecție tehnică din Rhinelan a verificat vehiculului și a emis un raport de expertiză, pe baza căruia consiliul regional din Baden-Württemberg a acordat o derogare în conformitate cu paragraful 70 din Regulamentul de Licențiere a Traficului Rutier din Germania.
Multi-senzorul de fuziune, adică o combinație între noua generație de sisteme de asistență demonstrate și sistemele de siguranță și senzori, permite camionul cu sistemul Highway Pilot să observe continuu întreaga zonă în fața vehiculului și de a prelua controlul în anumite situații. Acest sistem permite șoferului să lase volanul liber, fără niciun risc.
Dr. Wolfgang Bernhard a condus camionul Mercedes-Benz Actros Highway Pilot. Punctul de plecare în test fiind un service de pe autostrada în direcția Karlsruhe. De îndată ce camionul a intrat în fluxul traficului rutier, pe banda din dreapta, sistemul „Highway Pilot” s-a activat, oferindu-se să preia controlul vehiculului, șoferul confirmând cererea prin apăsarea unui buton albastru.
Odată activat, Mercedes-Benz Actros Highway Pilot păstrează banda și menține o distanță optimă față de vehiculul din fața sa. În cazul în care distanța devine prea mică sau un vehicul din trafic îi taie fața, camionul frânează. Activarea sistemului Highway Pilot a permis celor doi ocupanții ai vehiculului să stea confortabil în cabina și să discute într-o manieră relaxată.
La ieșirea de pe autostradă, sistemul i-a cerut din nou lui Wolfgang Bernhard să preia controlul, camionul revenind din modul de conducere automat în modul de conducere manual, mesajul afișat fiind „Highway Pilot Off“. Wolfgang a întors camionul pe sensul opus de mers unde a fost repetat scenariu.
Trebuie spus că, în cazul în care camionul se apropie de un obstacol, cum ar fi lucrări rutiere, sistemul cere șoferului să preiau controlul vehiculului. După depășirea în modul manual a lucrărilor rutiere, Highway Pilot se oferă să preia din nou controlul asupra vehiculului.
Reacție rapidă și fără ezitare
Aproximativ două treimi din totalul accidentelor rutiere sunt coliziuni din spate sau rezultate din părăsirea neintenționat a benzii.
De multe ori cauzele sunt erori provocate de somnolență, distrage atenția și erori de condus. În aceste situații sistemul Highway Pilot este superior oricărei ființe umane, fără excepție sau ezitare, non-stop, șapte zile pe săptămână.
Mercedes-Benz Actros Highway Pilot (HP) este echipat cu OM471 de 12.8 litri, cel mai nou motor lansat de Daimler, și cu toate sistemele de asistență rutieră și siguranță, cum ar fi Mercedes PowerShift 3, Predictive Powertrain Control (PPC), Active Brake Assist 3, controlul proximității, detectarea somnolenței și computer Fleetboard.
Toate aceste sisteme sunt legate de senzorii Highway Pilot – radar și camera stereo. Sistemul este ideal pentru autostradă, acesta menține distanța corectă față de vehiculul din față și frânează în timp util în cazul în care un alt vehicul îi taie fața. Foarte important de reținut este că, Highway Pilot nu înlocuiește conducătorul auto, ci îl susține prin diminuarea stresului la volan și a monotoniei.
În modul automat șoferul deține controlul asupra vehiculului în orice moment iar în situații dificile poate prelua controlul vehiculului din nou. În cazul în care condițiile minime pentru sistemul nu sunt prezente din cauza vremii nefavorabile sau lipsei marcajelor rutiere, sistemul Highway Pilot avertizează acustic și vizual șoferului să preia controlul.
Dacă nu există nici o reacție din partea șoferului, camionul se oprește în mod automat și în condiții de siguranță.
Astăzi, Daimler Trucks deja dezvoltă soluții pentru transportul viitorului
Creșterea volumului de mărfuri transportate influențeză major traficului rutier la nivel mondial. Ca pionier în cadrul industriei de automobile, Daimler și-a luat responsabilitatea și lucrează constant la modalități de a răspunde provocărilor complexe privind densitatea traficului, blocaje și presiunie costului în sectorul transporturilor.
De aceea, transportul pe distanțe lungi este predestinat vehiculelor autonome. Aceastea vor permite o creștere considerabilă a eficienței sectorului transporturilor, în special prin reducerea costului total de operare (TCO), creșterea siguranței rutiere și reducerea consumului de combustibil.
Un camion de transport dedicat transportului pe distanțe lungi parcurge în medie 130.000 de km pe an. Camionul autonom ajută șoferul prin a avea grijă să nu se instaleze monotonia și oboseala la la volan dându-i posibilitatea să se întindă și să facă mișcări de relaxare în timpul mersului.
Testele efectuate de către departamentul de cercetări Daimler privind starea șoferului în timpul conducerii automate au dovedit că acestuia îi ia un timp mai lung să obosească. Rata atenției șoferilor este cu aproximativ 25 la suta mai mare decât în cazul conducerii unui Mercedes-Benz Actros convențional.
Crește importanță conectivității în traficul viitorului
Utilizarea rețelelor digitale în trafic se află în pragul unei dezvoltări majore. Conectivitate nu înseamnă doar combinarea sistemelor de asistență, de siguranță și telematice cu noile sisteme de senzori, ci și crearea de rețele inteligente între vehicule și infrastructura de transport.
Dacă un camion este informat din timp cu privire la incidentele de trafic care apar în prezent în fața lui sau în spatele lui, pot fi luat măsuri corespunzătoare. Acest lucru înseamnă că, în mod autonom de conducere manipularea se adaptează la caracteristicile traseului din față.
Prin fluxul mai omogen al trafic, consumul de combustibil și emisiile scad. În același timp, timpi de transport vor putea fi estimați mult mai precis iar camioanele vor fi supuse unei uzuri mai mici datorită unui stil de conducere consecvent. De asemenea, acest lucru reduce timpii morți ai camionului din cauza întreținerii și reparației.
Premisele utilizării camioanelor autonome precum decongestionarea infrastructurii de transport și optimizarea fluxului de mărfuri sunt importante pentru transportatori, pentru a le asigura succesul pe drumurile viitorului.
Pas cu pas către conducerea autonomă
În luna iulie 2014, Mercedes-Benz prezenta presei camionul autonom Future Truck 2025 condus pe o pistă de teste lângă Magdeburg ca în luna mai a acestui an să lanseze Freightliner Inspiration Truck, primul camion autonom care a primit aprobarea de a putea fi operat pe drumuri publice din Statele Unite.
Atât Mercedes-Benz Future Truck 2025 cât și Freightliner Inspiration Truck sunt vehicule concept care sunt echipate cu tehnologii viitoare.
Oglinzile retrovizoare cu camere, scaunul rotativ și tableta integrală sunt elemente de pe Mercedes-Benz Future Truck 2025 care nu sunt prezente pe Mercedes-Benz Actros Highway Pilot, deoarece vehiculul este omologat în conformitate cu nivelul de automatizare 2 (conducere parțial automatizată).
Acest lucru înseamnă că sistemul Highway Pilot poate ajuta șoferul în anumite situații, atât pentru orientare longitudinală cât și laterală.
Cu toate acestea, șoferul trebuie să monitorizeze în mod constant vehiculului, condițiile de drum și de trafic iar în orice moment să fie în măsură să preia controlul asupra vehiculului. Din acest motiv, activitățile cum ar fi utilizarea unei tablete în timpul călătoriei automate nu sunt permise în prezent. Pe pista de testare din Magdeburg, MB Future Truck 2025 a demonstrat deja nivelul 3 (conducere ridicată automatizată).
Aceasta înseamnă că sistemul detectează în mod independent limitele și solicită în consecință șoferul să preia conducerea. La acest sistem de automatizare șoferul nu mai trebuie să monitorizeze sistemul în mod permanent ci ar putea face alte activități în timpul călătoriei.
Daimler Trucks se concentreaza pe dezvoltarea în mod constant de soluții de mobilitate pentru viitor și își asumă rolul de lider pentru conducerea automatizată a camioanelor.
Cu premiera din 2 octombrie 2015, dată pe care vă rugăm s-o rețineți, Mercedes-Benz a trasat liniile viitorului în transporturilor rutiere. Lumea transporturilor nu va mai fi niciodată la fel!
Citește și alte articole despre Mercedes-Benz:
Noul Truck Online Configurator a lui Mercedes-Benz
Semiramis a achiziționat 27 de camioane Mercedes-Benz Actros
Programul Mercedes-Benz Fuel Duel disponibil si in Romania
LEGO Mercedes-Benz Arocs 3245