
Spre deosebire de majoritatea capetelor tractor Mercedes-Benz Actros, care nu prea muncesc în România, ci sunt doar în trecere pe aici, Arocs are un statut mai ”casnic”, fiind utilizat pe șantiere sau la câmp.
După ce te înveţi cu Actros – o adevărată expoziţie tehnologică, artistică şi, nu în ultimul rând, de marketing – atunci când îl întâlneşti pe Mercedes-Benz Arocs, parcă revi cu picioarele pe pământ.
Comenzile principale sunt evident identice cu cele ale vârfului de gamă, dar nu mai există atmosfera aceea de interior de ”starship” cu ecrane şi butoane peste tot.
Cabina îngustă de 2.3 m, de tip ClassicSpace are în interior o treaptă de 170 mm pentru tunelul motorului. Evident că nu se poate sta în picioare, dar cabina se încadrează în mai puţin de patru metri înălţime, aceasta fiind o cerinţă mai importantă.
Şi, se presupune că şoferii acestor camioane nu-şi petrec timpul umblând prin cabină de colo până colo până sunt încărcaţi. Sau conduc sau dorm după 15 ore de şantier.
Apropo de dormit, în cabina lui Arocs 2045 exista un pat, denumit ”Luxury Bed”, suficient de lung şi de lat, dar care are salteaua sub calitatea celor regăsite Actros.
Pentru iarnă, a fost trecut în specificaţie încălzirea suplimentară cu apă şi o izolaţie termică sporită, plus un filtru suplimentar anume pentru operaţiunile din construcţii.
Pe peretele din spate, alături de pat, există un panou de comandă pentru ajustat temperatura ambiantă şi luminile.
În configuraţia aleasă de acest beneficiar, cabina este susţinută de arcuri şi doar scaunul şoferului a primit suspensie pneumatică, cel al pasagerului fiind pliabil.
Așadar, dacă aveţi un dispecer antipatic, nu ezitaţi să-l invitaţi pe scaunul din dreapta la o plimbare pe şantier.
Ca motorizare, lui Arocs 2045 i s-a montat un OM471 de 12.8 l cu 450 CP şi 2.200 Nm, acest nivel fiind unul intermediar în oferta pentru șantier.
Imediat peste 800 rpm, motorul îşi dovedeşte calităţile, iar la 1.400 rpm puterea atinge şi ea nivelul maxim, ceea ce este benefic pentru un vehicul de şantier. Reamintim că OM471 este doar unul dintre cele patru motoare oferite lui Arocs cu cilindrei de 7.7 l, 10.7 l, 12.8 l şi 15.6 l.
Fără vreo surpriză, transmisia este una automatizată semnată Mercedes PowerShift3 cu 12 trepte, setată pentru condiţii grele de teren.
Există încă reticenţe în privinţa transmisiilor automatice ori a lipsei pedalei de ambreiaj, mai ales când vine vorba de şantiere.
Dar, dacă nici PowerShift 3 nu vă poate convinge în indiferent ce situaţie (rulare liberă, pornirea în sarcină maximă cu trepte de târât, ori ieşirea din împotmolire), ca să nu mai pomenim de uzura redusă şi de economia de motorină, atunci nu aveţi leac.
Pentru Arocs-ul scos la câmp de noi a fost aleasă transmisia cu programul Power în detrimentul celui Off-Road, căci se presupune că vor exista şi multe curse pe şosea, nu doar pe pământ frământat.
Programul Power are la rândul său trei moduri de funcţionare în funcţie de dorinţa şoferului. Unul ar fi modul Manual, în care cel care conduce poate schimba treptele aşa cum crede de cuvinţă. De fapt, transmisia nu înghite orice aberaţie sau greşeală.
Modul Standard ştie să facă tot, mai puţin să anticipeze toate situaţiile apărute în cale. În fine, în modul Power schimbarea automată a treptelor se face la turaţii mai mari cu 100 rpm, respectiv la un nivel de putere mai ridicat.
VEZI ȘI: Presiunea scăzută în anvelopă influențează negativ siguranța și costurile
În ceea ce privește transmisia, camionul testat era unul clasic 4×2. Însă, opțional, cei care au nevoie de mai multă forță de tracțiune pot echipa vehiculul cu sistem de trancțiune 4×4 clasic sau sistem hidraulic de tracțiune HAD (Hydraulic Auxiliary Drive).
Diferenţe evidente faţă de Actros sar în ochi şi la exterior.
De fapt, nici nu ai cum să ignori caracteristici precum înălţimea cadrului, cu 10-11 cm mai mare ca cea a internaţionalului. Înălţimea în plus provine, printre altele şi de la puntea faţă dreaptă, cu sarcină de 8 tone.
Practic, garda la sol declarată în faţă şi în spate este de minim 250 mm, la ea contribuind inclusiv puntea spate de tip cu reductor în butucul roţilor, de 13.4 tone sarcină şi raportul transmisiei principale de 3,7.
Din informaţiile primite, Arocs poate avea o înălţime maximă a şasiului de 1120 mm.
Pentru munca pe şantier, detalii importante sunt unghiurile de atac şi de fugă, ambele măsurând în cazul de faţă peste 25 grade. Cu toate astea, acest exemplar promite prestaţii foarte bune şi pe asfalt, toate cele patru frâne fiind cu discuri, sistemul putând fi decuplat de către şofer.
O altă diferenţă exterioară importantă faţă de Actros, chiar dacă nu imediat sesizabilă, ar fi repoziţionarea punţilor faţă/spate cu 60 mm mai spre spate, printre motivele acestei modificări fiind şi posibilitatea echipării cu anvelope chiar mai mari de 13 R 22.5, fără alte transformări la cabină ori şasiu.
Spre deosebire de camioanele de transport internațional, cele specializate necesită o atenție ridicată atunci când sunt configurate, deoarece operațiunile la care pot fi utilizate astfel de vehicule au specificul lor.
Dacă ne întrebați pe noi, vă recomandăm camionul, dar pentru a vă face cu adevărat o părere, testați-l!