
Pentru prima dată în istorie, mai mulți operatori de transport din Elveția și Germania, vor testa în 2018, în condiții reale de exploatare, camionul Mercedes-Benz eActros.
În urmă cu doi ani, mai exact în 2016, Mercedes-Benz prezenta conceptul primului camion 100% electric de 26 t dedicat sectorul de distribuție grea.
Feedback-ului pozitiv primit atât de la clienți, cât și de la factorii decidenți și mediu politic, i-a făcut pe germanii de la Daimler să facă un nou pas important în direcția electrificării transportului de marfă.
Aceștia vor livra în următoarele săptămâni către mai mulți operatori de transport din Germania și Elveția, zece Mercedes-Benz eActros cu două și trei axe, respectiv greutate totală de 18 și 25 de tone, respectiv autonomie de până la 200 km.
Accentul va fi pus inițial pe serviciile de transport și livrare a mărfurilor în interiorul orașului, după cum a spus chiar Stefan Buchner, șeful Mercedes-Benz Trucks.
Cele 10 flote pilot participante care vor testa Mercedes-Benz eActros sunt: Dachser, Edeka, Hermes, Kraftverkehr Nagel, Ludwig Meyer, pfenning logistics, TBS Rhein-Neckar, Rigterink, Camion Transport și Migros.
Acești clienți distribuie bunuri pe cale rutieră în sectoare de activitate foarte diferite, paleta variind de la alimente până la materialele de construcție și materii prime.
Din acest motiv, camioanele de test sunt echipate cu diferite suprastructuri, de la dube frigorigice la cisternă sau prelată.
Autonomie de până la 200 km cu regim normal de performanță și încărcare.
Mercedes-Benz eActros are la bază cadrul șasiu a lui Actros. Altfel, întreaga arhitectură a vehiculului a fost proiectată special pentru un sistem de acționare electric, cu o mare proporție de componente specifice.
De exemplu, axa motoare bazată pe modelul ZF AVE 130, care și-a dovedit eficiența la autobuzele hibride și cu pile de combustibil cu podea coborâtă, a fost fundamental revizuită pentru Mercedes-Benz eActros.
Sistemul de antrenare este format din două motoare electrice asincrone trifazate răcite cu lichid amplasate în apropierea butucilor roților din spate.
Aceste funcționează cu o tensiune nominală de 400 V, generând o putere de 125 kW fiecare și un cuplu maxim de 485 Nm, fiecare. Raporturile de transmisie convertesc acest parametru la 11.000 Nm fiecare, rezultând o performanță de tracțiune echivalentă cu cea a unui camion diesel.
Pachetul de baterii
Energia pentru autonomia de 200 km este asigurată de două baterii litiu-ion cu o putere de 240 kWh.
Bateriile sunt amplasate în unsprezece pachete, toate în ansamblu: trei dintre acestea sunt situate în zona cadrului de șasiu, iar celelalte opt se găsesc dedesubt. Din motive de siguranță, acumulatorii sunt protejați de carcase din oțel.
În eventualitatea unei coliziuni, montanții se deformează, ceea ce duce la deturnarea energiei dincolo de baterii, fără a le deteriora.
Bateriile de înaltă tensiune nu furnizează doar energie pentru sistemul de acționare, ci și pentru vehicul în ansamblul său.
Componentele auxiliare, cum ar fi compresorul de aer pentru sistemul de frânare, pompa servodirecției, compresorul pentru sistemul de climatizare al cabinei și, după caz, agregatul frigorific, sunt și ele alimentate electric.
Bateriile descărcate pot fi complet încărcate în decurs de trei până la 11 ore, presupunând o capacitate reală de încărcare de 20 până la 80 kW de la un dispozitiv de încărcare mobil la un depozit de flote.
Standardul de încărcare utilizat este CCS (Combined Charging System),
Rețeaua de joasă tensiune de la bord, formată din două baterii convenționale de 12 V, este alimentată de la bateriile de înaltă tensiune printr-un convertor DC-DC.
Acest lucru asigură faptul că toate funcțiile relevante ale vehiculului, cum ar fi luminile, frânele, sistemele de suspensie pneumatică și sistemele de cabină, rămân operaționale în cazul în care rețeaua de înaltă tensiune nu funcționează sau este oprită.
Rețeaua de înaltă tensiune poate fi activată numai dacă sunt încărcate ambele baterii de joasă tensiune (LV).
Obiectivele pe termen lung ale utilizării camioanelor 100% electrice sunt: eliminarea emisiilor poluante și a zgomotului în cadrul operațiunilor de distribuție grea în mediile urbane.