Mercedes-Benz eCitaro fuel cell, testat în Tirolul de Sud

Înainte de începerea producției de serie, Mercedes-Benz eCitaro fuel cell a fost testat în numeroase situații, inclusiv într-o traversare a munților din Tirolul de Sud.
La începutul anului, o echipă de ingineri Mercedes-Benz a mers în Alpi cu eCitaro fuel cell pentru a testa comportamentul de pornire la temperaturi de iarnă și noul sistem de management termic. În același timp, urcările până la altitudini de peste 1.700 de metri au fost folosite pentru a câștiga informații despre funcționarea celulelor de combustie la altitudini extreme.
Noul sistem de propulsie a trebuit să-și dovedească performanța în trecătorile montane cu urcări și coborâri de până la 15%. Nu în cele din urmă, consumul de energie a fost urmărit în aceste condiții provocatoare.
În timpul călătoriei, inginerii de tastare au monitorizat nenumărate puncte de măsurare și date. În afară de temperatura bateriei, celulelor de combustie, motoarelor și compartimentului pasagerilor, datele au inclus consumul de energie pentru propulsie, încălzire și alți consumatori auxiliari, nivelul de încărcare al bateriei și nivelul de hidrogen din rezervoare.
VEZI ȘI: București – Brașov și retur cu un camion electric, în condiții de iarnă
Testul a durat câteva zile, începând cu traversarea Alpilor din Neu-Ulm via Füssen, Pasul Fern și Pasul Reschen până la Bolzano. Combinația dintre baterii și hidrogen a fost proiectată pentru a putea acoperi ruta de 360 km. Totuși, era dificil de estimat cum va evolua consumul de energie pe urcările și coborârile lungi și abrupte, la temperaturi mai mici de nivelul înghețului. Pentru a evita orice surpriză neplăcută, echipa a decis să reîncarce parțial bateriile la stația de servicii Allgäuer Tor.
Pe timp ce traversa Pasul Fern a devenit clar că eCitaro fuel cell este capabil să facă față rutei grele mai bine decât se aștepta. ”În ciuda urcărilor abrupte, celula de combustie a operat în cea mai eficientă gamă de putere, cea de 20-30 kW. În plus, noul sistem de management termic reutilizează căldura produsă de celula de combustie pentru a controla temperatura interiorului. Încălzirea electrică abia a fost folosită, iar consumul total de energie al unităților auxiliare, precum încălzirea, direcția și compresorul, au rămas la un nivel foarte scăzut”, a declarat Rainer Bickel, unul dintre inginerii de testare.
Autobuzul și-a dovedit eficiență și în coborâri. În timpul frânărilor, cele patru motoare electrice acționează ca niște alternatoare, încărcând bateriile la puteri de până la 285 kW, aproape dublu față de o stație de încărcare rapidă.
Balanța energetică pozitivă a continuat până la Bolzano. După 368 km parcurși și o încărcare intermediară de 55 kWh, bateria arăta la final o stare de încărcare de 56%. Rezervoarele de hidrogen erau de asemenea la 42% din capacitate.
Bolzano a fost destinația ideală pentru acest test de iarnă, datorită celor două stații de alimentare cu hidrogen verde, una publică și cealalată a operatorului de transport Sasa.
”eCitaro fuel cell a trecut cu brio de testul alpin din Tirolul de Sud. Așteptările noastre în ce privește autonomia și eficiența sistemului de propulsie și a celulelor de combustie au fost depășite”, a spus și Shahrukh Javed, manager de proiect pentru eCitaro fuel cell.