Mercedes-Benz EQC este primul SUV complet electric sub marca EQ

Mercedes-Benz EQC este primul SUV complet electric sub marca EQ

Cu două zile înainte de prezentarea noului Actros la Berlin, Daimler a lansat Mercedes-Benz EQC, primul SUV complet electric lansat sub marca EQ.

În cadrul Salonului Auto de la Paris din 2016, Mercedes-Benz a prezentat pentru prima dată EQ, noua marcă dedicat mobilității electrice.

Mercedes-Benz EQC este primul SUV complet electric sub marca EQ

Doi ani mai târziu, germanii prezintă Mercedes-Benz EQC, primul vehicul complet electric lansat din gama EQ.

Prin design-ul curat și accentele colorate emblematice, Mercedes-Benz EQC este pionierul look-ului electric avantgarde, reflectând în același timp filozofia de design Progressive Luxury.

În ceea ce privește calitatea, siguranța și confortul, Mercedes-Benz EQC reprezintă pe deplin standardele Mercedes-Benz în lumea autoturismelor electrice și convinge prin atributele care îl reprezintă.

Acestora li se alătură și performanța dinamică, datorită celor două motoare electrice de pe punțile față și spate, cu o putere combinată de 300kW.

Strategia de operare sofisticată permite o autonomie energetică care depășește 450km, potrivit standardului NEDC (cifre provizorii).

De asemenea, EQC dispune de servicii complexe, datorită Mercedes me și face ca mobilitatea electrică să devină convenabilă și adecvată transportului zilnic. Așadar, EQC simbolizează începutul unei noi ere a mobilității în cadrul Daimler.

Datorită proporțiilor sale generoase, modelul EQC se integrează în clasa crossover SUV.

Plafonul extins și aspectul geamurilor cu linii joase, cât și trapa plafonului tipică Coupé-urilor, poziționează acest autovehicul între un SUV și un SUV Coupé.

VEZI ȘI: Noul Kadjar își va face debutul la Salonul Auto de la Paris

O trăsătură care se face remarcată în partea din față a modelului este panoul negru care cuprinde grila și farurile. Pentru prima oară, panoul negru este încadrat, în partea superioară, de fibră optică care conectează luminile de zi.

Pe timp de noapte, acest element creează o bandă orizontală de lumină, aproape neîntreruptă. Ramele interioare și tuburile farurilor standard MULTIBEAM LED au finisaj negru lucios.

Accentele de culoare contrastante confirmă, discret, apartenența modelului la noua familie EQ: liniile albastre pe fundal negru și gravura albastră MULTIBEAM.

Interiorul de calitate al EQC are de asemenea un aspect electro avant-garde. Un exemplu perfect este marginea rotunjită a panoului de bord, similară nervurilor unui amplificator hi-fi. Profilul tipic al aripilor Mercedes-Benz este asimetric, fiind decupat în dreptul șoferului.

Mercedes-Benz EQC este primul SUV complet electric sub marca EQ

În această zonă este plasat unul din elementele de bază ale bordului: caseta lucioasă, high-tech, care încadrează gurile de ventilație plate, cu voleți în formă de cheie, în nuanțe de rosé-auriu.

Performața dinamică întâlnește eficiența
Mercedes-Benz EQC este echipat cu un sistem de propulsie nou, reprezentat prin câte un motor electric compact pe fiecare punte.

Astfel, EQC dispune de abilitățile unui autovehicul cu tracțiune integrală. Sistemele de propulsie electrică sunt configurate diferit, pentru a reduce consumul de putere și a spori dinamismul: motorul electric frontal este optimizat pentru eficiență maximă, iar cel din spate determină nivelul de dinamism.

Împreună, acestea generează o putere de 300kW și un cuplu maxim de 765 Nm.

Mai mult, prin intermediul măsurilor eficiente de antifonare, inginerii Mercedes-Benz au reușit să reducă semnificativ zgomotul din interiorul autovehiculului.

Mercedes-Benz EQC este disponibil în două variante de echipare: Electric Art, cu accente de design în culoare rosé-auriu, și AMG Line, cu opțiuni de configurare AMG pentru exterior și interior.

Sistemul multimedia MBUX: cu funcții specifice pentru EQC
Modelul EQC dispune de inovatorul sistem multimedia MBUX – Mercedes-Benz User Experience, care are numeroase funcții adaptate gamei EQ, precum afișarea autonomiei, nivelul de încărcare și circulația fluxului de energie.

Sistemul de navigare optimizat pentru EQ, modurile de conducere, curentul de încărcare și timpul de plecare pot fi, de asemenea, controlate și reglate prin intermediul MBUX.

Afișajul MBUX integrează o secțiune specială pentru modelele EQ, care grupează numeroase funcții specifice.

Alternativ, utilizatorul poate accesa în mod direct meniul EQ al sistemului MBUX prin tasta amplasată în partea stângă-jos a bordului.

Datorită sistemului de recunoaștere vocală, opțiunea de control inteligent prin intermediul vocii, disponibilă la modelele EQ, permite șoferului să opereze mai ușor noul model EQC.

Noul sistem LINGUATRONIC suportă mai multe funcții de infotainment (ex.: setarea destinației, gestionarea apelurilor telefonice și a mesajelor, selecția muzicii, consultarea prognozei meteo), precum și numeroase funcții de confort, precum controlul climatizării sau iluminarea.

Moduri de conducere
Consumul și autonomia vehiculelor electrice depind în mare măsură de stilul de condus. EQC asistă șoferul prin moduri de conducere, care au diferite caracteristici:

COMFORT: setări implicite, pedala de accelerație susține un stil de condus confortabil, care devine automat mai dinamic în funcție de stilul de condus.
ECO: program de conducere centrat pe eficiență și consum redus.
MAX RANGE: program inteligent de conducere, care asistă șoferul pentru a obține autonomia maximă.
SPORT: program de conducere axat pe obținerea celei mai bune performanțe.
INDIVIDUAL: program ce permite setarea manuală a diverșilor parametri.

Mercedes-Benz EQC este primul SUV complet electric sub marca EQ

Conducătorul auto poate influența gradul de recuperare a energiei la frânare prin utilizarea a două padele amplasate în spatele volanului. Padela din stânga crește nivelul de recuperare, iar cea din stânga – îl reduce.

Încărcare flexibilă și rapidă
Modelul EQC dispune în echiparea standard de un încărcător cu sistem de răcirecu apă (OBC), de 7,4 kW, ceea ce îl face adecvat pentru încărcarea la curent alternativ acasă sau la stațiile publice de încărcare.

Încărcarea folosind o stație Mercedes-Benz este de până la de trei ori mai rapidă, comparativ cu cea de acasă, la prizele normale. Este mai rapidă încărcarea la curent direct, funcție disponibilă standard pentru EQC, de exemplu prin intermediul sistemelor de încărcare combinată (CCS) în Europa și SUA, CHAdeMO în Japonia sau GB/T în China.

În funcție de nivelul de încărcare (SoC), EQC poate fi încărcat cu o putere maximă de până la 110 kW, la o stație de încărcare adecvată. În aproximativ 40 de minute, bateria poate fi încărcată de la 10% până la 80% SoC (date provizorii).

Încărcarea acasă devine și mai facilă cu noua generație de stații de încărcare Mercedes-Benz, printr-un proces mai rapid, controlat de pe smartphone.

Clienții pot alege dintre trei variante de stații de încărcare: Standard (disponibilă pe piață din iunie 2018), Advanced și Twin, pentru încărcarea mai multor vehicule simultan (ambele vor deveni disponibile în prima parte a anului 2019).

Stațiile de încărcare Advanced și Twin pot fi conectate la internet și permit controlul prin RFID (identificare prin frecvență radio).

Cu stația de încărcare Mercedes-Benz, EQC poate fi încărcat acasă de până la trei ori mai repede față de o priză domestică. Stația este compatibilă și cu vehiculele electrice ale altor producători auto.

Mercedes-Benz oferă soluții inteligente de încărcare și pentru companii și operatorii de flote, prin care aceștia pot monitoriza și contoriza toate procesele de încărcare.

Servicii inteligente: călătorie relaxată de la început până la sfârșit
De la un producător de vehicule premium, Mercedes-Benz devine un furnizor de servicii de mobilitate premium. Gama EQ integrează aplicația Mercedes me și oferă servicii complete pentru prezentul și viitorul electro-mobilității. Cele mai importante noi servicii și funcții ale modelului EQC, care urmează să fie lansate, includ: controlul climatizării înainte de urcarea în mașină și sistemul de navigare, optimizat pentru gama EQ.

Datorită navigației optimizate pentru EQ, clienții Mercedes-Benz pot să localizeze cu ușurință stațiile de încărcare, iar aplicația Mercedes me Charge le oferă acces rapid la stațiile de încărcare ale furnizorilor, chiar și din afara țării. Serviciile sunt completate și de o metodă simplă de plată.

Sisteme de siguranță pasive și active: conceptul de siguranță adaptat modelului EQC
EQC, primul model din gama EQ, este echipat cu sisteme de asistență de ultimă generație marca Mercedes-Benz.

Pachetul Driving Assistance include câteva funcții noi, precum ajustarea vitezei în ambuteiaje, ca măsură de precauție. Atunci când detectează un ambuteiaj, sistemul Active Distance Assist DISTRONIC reduce viteza vehiculului la aproximativ 100 km/h.

Noul EQC respectă cele mai înalte cerințe și din punct de vedere siguranță pasivă.

În afară de programul standard de teste de impact, Mercedes-Benz aplică standarde suplimentare de siguranță pentru baterii și toate componentele care conduc curentul electric, depășind astfel cerințele legale.

Protecția mecanică a bateriei: sistemul de înaltă siguranță începe cu poziția bateriei de înaltă tensiune, instalată sub podeaua vehiculului. Unitatea de stocare a energiei este înconjurată de un cadru stabil, care poate absorbi energia.

Mercedes-Benz EQC este primul SUV complet electric sub marca EQ

Între cadru și baterie sunt instalate elemente capabile să absoarbă forțele suplimentare în cazul unui impact lateral sever. Un dispozitiv de protecție a acumulatorului din zona frontală a bateriei poate împiedica perforarea acesteia în cazul unui impact sever.

Protecția electrică a sistemului de înaltă tensiune: expertiza Mercedes-Benz în domeniul sistemelor de conducere de înaltă tensiune a condus la dezvoltarea unei tehnologii moderne de siguranță, care se activează în caz de accident.

Sistemul de înaltă tensiune se închide automat, în mod reversibil sau ireversibil, în funcție de gravitatea accidentului.

Testare: teste de anduranță în întreaga lume
Până la lansarea pe piață, 200 de prototipuri și vehicule de pre-producție EQC vor fi trecut de programul de testare, format din 500 de teste individuale, care acoperă câteva milioane de km parcurși pe patru continente (Europa, America de Nord, Asia și Africa).

EQC se va produce în fabrica din Bremen
Producția primului model din gama EQ va începe în 2019, la fabrica Mercedes-Benz din Bremen, Germania.

Noul Mercedes-Benz EQC va fi integrat în producția de serie ca vehicul complet electric și va încorpora cele mai noi tehnologii de producție.

În paralel cu producția de serie a EQC, va începe și producția de baterii pentru noul model la fabrica din Kamenz, situată în apropiere de Dresda, Germania.

Producția EQC pe piața din China va fi asigurată de compania Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC).

Follow #infotrucker