CamioaneGreenZone

Mercedes-Benz GenH2, primul camion cu hidrogen a lui Daimler Trucks

Daimler Trucks a prezentat în premieră mondială Mercedes-Benz GenH2, primul său camion cu hidrogen, ca parte a strategiei din viitor în ceea ce privește transportul cu propulsii alternative.

Producătorul german de camioane Daimler crede că viitorul va fi electric, motiv pentru care și-a prezentat strategia sa privind electrificarea, lansând două modele electrice, unul cu hidrogen (Mercedes-Benz GenH2) și altul cu baterii (eActros), care acoperă o gamă variată de misiuni, de la distribuția urbană la transportul internațional pe distanțe lungi.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Conceptul Mercedes-Benz GenH2 marchează debutul producătorului de camioane din Wörth pe piața camioanelor cu propulsie pe bază de hidrogen.

Bazat pe arhitectura unui Actros convențional, modelul cu hidrigen Mercedes-Benz GenH2 este echipat cu două rezervoare speciale de hidrogen lichid și un sistem de pile de combustie deosebit de puternice, care vor oferi o autonomie de aproximativ 1.000 de kilometri, respectiv o capacitate de transport de 25 de tone.

Planurile sunt ca testele cu primele modele să înceapă în 2023, iar producția de serie începând din 2025.

eActros: intră în producția de serie în 2021
În afara camionul cu hidrogen GenH2 Truck, Daimler a prezentant și modelul electric eActros, care se află deja în teste în diferite configurații la 20 de clienți de aproape doi ani. Daimler va folosi toate informațiile adunate de aceste modele de preserie pentru a începe producția de serie a lui eActros.

20C0486 011

Versiunea de serie eActros, specializată pentru transport de marfă în mediul urban, va avea o autonomie de peste 200 de kilometri și va intra în producție în 2021.

eActros LongHaul: autonomie de 500 km
Între GenH2 și eActros, Daimler poziționează modelul eActros LongHaul. Acesta va avea o autonomie de până la 500 km și producția de serie este prevăzută pentru 2024. În ceea ce privește capacitatea de transport, eActros LongHaul va fi la același nivel cu GenH2 Truck, aducă capacitate de transport de 25 de tone.

Până atunci, Daimler vrea să rezolve problemele legate de autonomie și să ofere o eficiență mai mare pentru camionul electric. Conform legislației actuale, șoferul trebuie să facă o pauză de 45 de minute, după 4.5 ore de condus, iar în cele 45 de minute se pot încărca bateriile pentru a prelungi autonomia.

Daimler va crea un ecosistem în jurul e-mobilității
Cu Mercedes-Benz GenH2, eActros sau eActros Longhaul este clar că pentru Daimler Trucks viitorul va fi electric, fie complet electric, fie pe hidrogen cu pilă de combustie și baterii.

Pentru a vedea care sunt soluțiile potrivite pentru companii și șoferi, Damiler sondează terenul și studiază rute, necesități, infrastructură și posibilități de realimentare. Împreună cu o serie de parteneri care au intrat în acest program special de testare și dezvoltare, Daimler vrea să pună la punct un întreg ecosistem în jurul e-mobilității, care include inclusiv dezvoltarea de puncte de alimentare cu hidrogen și încărcare cu energie electrică.

VEZI ȘI: Frica de insolvență duce la scăderea prețurilor de transport în Germania

La fel ca și pentru camioanele diesel, Daimler va dezvolta o platformă modulară pentru vehiculele comerciale electrice care va fi disponibilă pentru toate piețele. Daimler Trucks vrea ca până în 2022 să lanseze, în afară de Europa, și pe piețele din Statele Unite și Japonia modelele electrice. Iar până în 2039 și-a propus să livreze pe aceste piețe doar vehicule cu emisii zero de CO2.

Daimler Trucks mizează pe hidrogen lichid
Prin utilizarea unui ePowertrain, Daimler vrea să creeze unele sinergii și să obțină unele avantaje din punctul de vedere al costurilor. Componenta principală este propulsorul electric eDrive care funcționează cuplat cu un ax electric și unul sau două electro motoare. Daimler preferă această variantă în locul unui motor central pentru că nu ocupă atât de mult loc și oferă un spațiu mai mare pentru baterii.

Pentru modelul GenH2, Daimler Truck folosește tehnologia cu hidrogen lichid. Combustibilul răcit la – 253 de grade are o densitate mai mare și oferă o autonomie mai mare chiar și cu un rezervor mai mic. Un rezervor mai mic înseamnă automat un volum și o capacitate de încărcare mai mari. Cele două rezervorare au fiecare câte o capacitate de 40 de kilograme.

20C0491 044

Pila de combustie, în versiunea de serie, va livra de două ori câte 150 kw, iar bateria va avea 400 kW. Aceasta va avea și o capacitate de stocare 70 kWh, care va oferi un plus de putere atunci când camionul urcă pante sau când face depășiri. Tot în versiunea de serie bateria se va încărca și cu ajutorul sistemelor de recuperare a anergiei.

Datele tehnice acum la modelul de preserie sunt de 2 x330 kW putere maximă și de 2 x 2.071 Nm.

Parteneri la dezvoltarea și producția pilelor de combustie este grupul Volvo cu care Daimler a semnat în luna aprilie un parteneriat. Toate activitățile au fost preluate de compania Daimler Truck Fuell Cell, iar suedezii de la Volvo au venit cu 600 de milioane de euro în acest joint venture.

Astfel, cele două companii vor să reducă costurile de dezvoltare și să accelereze producția. Colaborarea celor două companii va rămâne doar în această fază și în viitor nu vor exista modele comune, ci doar vehicule care vor folosi o tehnologie dezvoltată la comun.

Din aceeași categorie...

Back to top button