EconomicTop News

Mexic a naționalizat extracția de litiu, metal utilizat în producția de baterii

Mexic a crescut presiunea pe litiu, după ce a clasificat acest metal alcalin, utilizat în producția de baterii pentru vehicule electrice, ca resursă strategică.

Mexicul și-a naționalizat oficial extracția de litiu, după ce Senatul a aprobat cu 87 de voturi pentru, 20 împotrivă și 16 abțineri reforma sectorului de minerit propusă de președintele Andrés Manuel López Obrador, care conferă statului drepturi exclusive asupra metalului pentru baterii.

Mexic a naționalizat extracția de litiu, metal utilizat în producția de baterii

Legea, care a intrat în vigoare pe 21 aprilie, la doar două zile după ce a fost prezentată Congresului de López Obrador, ridică litiul la categoria de resursă strategică, ceea ce înseamnă că explorarea, exploatarea și utilizarea acestuia sunt dreptul exclusiv al statului.

Executivul mexican are 90 de zile la dispoziție pentru a crea un organism nou, descentralizat, care să se ocupe de toate problemele legate de litiu. Cele opt concesiuni deja acordate nu sunt puse în discuție în această etapă. Momentan, Mexicul nu produce litiu, dar are rezerve semnificative în Sonora.

VEZI ȘI: Exporturile UE către Marea Britanie s-au prăbușit din cauza Brexitului

De la preluarea puterii în 2018, López Obrador a luptat pentru a inversa reformele resurselor sub guvernele anterioare, care au deschis sectoarele petrolului și energiei electrice investițiilor private. El a promovat un model de exploatare a resurselor care acordă prioritate companiilor controlate de stat.

Cerere globală în creștere

Potrivit Transitions & Energie, principalii producători ai acestui metal sunt Australia (40.000 tone/an), Chile (18.000 tone) și China (14.000 tone). Dar Chile este cea care deține cele mai mari resurse dovedite. Cererea globală pentru acest metal, care în 2020 a fost de 74.000 de tone, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, ar putea crește la 242.000 de tone în 2030 și apoi la 373.000 de tone în 2040.

Pe lângă tensiunile asupra resursei din cauza creșterii cererii (și impactul asupra prețului, care a trecut de la 9.000 de dolari per tonă în februarie 2021, la 60.000 de dolari per tonă în aprilie 2022, acest lucru pune probleme majore de mediu, deoarece extracția acestui metal necesită folosirea a multă apă și sare. Spre exemplu, pentru a obține 15 kilograme de litiu pur sunt utilizate 10 tone de apă cu sare.

Îngrijorată de această nouă dependență, Europa derulează în prezent mai multe proiecte de prospectare în Serbia, Portugalia și Franța, care se confruntă cu opoziția ecologiștilor locali.

Din aceeași categorie...

Back to top button