Știri

MFP reacționează în urma protestului transportatorilor privind RCA-urile

În urma protestului transportatorilor organizat de UNTRR, ieri, 15 decembrie 2015, în Piața Constituției din București, Ministerul Finanțelor Publice s-a angajat că va analiza și va reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, conform solicitărilor UNTRR.

Pe fondul creșterilor nejustificate a polițelor RCA pentru transportatori, cu mai mult de 300% în ultimii 2 ani, UNTRR a organizat un miting de protest pentru a determina autoritățile să ia măsuri urgente cu privire la situația gravă în care a ajuns sistemul asigurărilor obligatorii RCA din România.

Având în vedere faptul că în urma discuțiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesitã o perioadă îndelungată, UNTRR a depus o solicitare prin care, în mod excepțional, a cerut emiterea unei Ordonanțe de Guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediată de la 1 ianuarie, care să limiteze prețurile asigurărilor RCA/Carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

MFP reacționează în urma protestului transportatorilor privind RCA-urile

Aceste valori propuse de către UNTRR sunt oricum de 3 ori mai mari față de cele din anul 2012, când tariful RCA pe 12 luni pentru un autovehicul de transport internațional de mãrfuri sau persoane era de 1.200 lei.

VEZI ȘI: UNTRR a informat Council of Bureaux în problema asigurărilor RCA

În timpul protestului transportatorilor, o delegație UNTRR s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP), care s-au angajat ca cel târziu în cursul zilei de astăzi, 16 decembrie 2015, vor analiza și vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, conform solicitărilor UNTRR.

Reamintim că, cele mai importante asociații patronale din transporturile rutiere UNTRR, FORT și COTAR au cerut ministrului finanțelor publice, Anca Dragu, în cadrul unei adrese oficiale nr. 85983/02.12.2015 depuse la MFP, măsuri urgente pentru stoparea creșterii accelerate și nejustificate a primelor RCA în industria transporturilor rutiere înainte ca această piață să intre în blocaj. În adresă, cele trei asociații explicau situația actuală a prețurilor asigurărilor RCA și prezentau în detaliu numărul de vehicule comerciale afectate de această creștere.

Consultarea Consiliului Concurenței, condiție necesară afirmatã de reprezentanții MFP, considerăm că este depășită în aceste momente de situația gravă din piața RCA care nu mai este una liberă concurențială, ci o piață blocată, aflată în pragul colapsului.

VEZI ȘI: UNTRR a sesizat CE și IRU despre colapsul iminent RCA/Carte verde

Așa cum în aceste zile Parlamentul a găsit timpul și resursele financiare necesare pentru a aproba legea pensiilor speciale, UNTRR are convingerea cã membrii Parlamentului României vor reuși sã deblocheze și situația economicã din România, prin limitarea în mod excepțional a tarifului RCA cel puțin pentru perioada 01.01.2016 – 31.12.2016 și prin eliminarea supra-accizei la carburant începând cu 1 ianuarie 2016, astfel încât sã mai poatã exista agenți economici în România care să plătească taxe și impozite din care să fie suportate pensiile speciale.

UNTRR a reiterat faptul cã Statul Român ar trebui sã înțeleagã cã se aflã în competiție cu celelalte state și cã trebuie sã facã tot posibilul sã dea șansa agenților economici din România sã poatã face afaceri mai mari și mai profitabile din care sã poatã plãti taxele și impozitele aferente și sã scadã presiunea pe bugetul de stat.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button