EvenimentȘtiri

Michael Schmidt a fost decorat de presedintele Germaniei

Presedintele Germania, Joachim Gauck, l-a decorat pe Michael Horst Schmidt, proprietarul Automibile Bavaria Group si MHS Truck & Bus cu Crucea de merit in grad de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Ceremonia de acordare a ordinului si brevetului a avut loc la resedinta Ambasadorului Germaniei la Bucuresti, domnul Werner Hans Lauk, desemnat de Presedintele Joachim Gauck sa inmaneze in cadru festiv aceasta distinctie lui Michael Schmidt, pentru merite deosebite in dezvoltarea relatiilor romano-germane si a conservarii patrimoniului cultural al minoritatii germane in Romania.

Michael Schmidt a fost decorat de presedintele Germaniei

In cadrul evenimentului au fost prezenti Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, ai Bundestag-ului German, ai Casei Regale a Romaniei, personalitati ale vietii culturale, economice si spirituale printre care Ion Carmitru, Lazar Comanescu, Emil Hurezeanu, Astrid Fodor, Radu Merica, Rectorul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, Profesor Doctor Ing. Ioan Bondrea si membrii familiei Schmidt.

„Sunt foarte de mandru si extrem de emotionat sa primesc aceasta distinctie in prezenta unui auditoriu atat de onorant. Cei care ma cunosc, stiu ca o astfel de recunoastere inseamna foarte mult pentru mine si imi da curajul sa continui pe calea care mie imi este cea mai draga, a proiectelor sociale si culturale care privesc deopotriva comunitatea sasilor si a romanilor din Transilvania, dar si din Germania. Sunt privilegiat sa fiu legat afectiv atat de strans de cele doua culturi”, a declarat Michael Schmitd.

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Werner Hans Lauk, a subliniat faptul ca aceasta distinctie nu se acorda decat acelor personalitati care au dat dovada de un angajament extraordinar.

„Aceasta distinctie este un semn important si vizibil al aprecierii angajamentului dumneavoastra neobosit, desfasurat cu succes, in favoarea relatiilor romano-germane si, cu precadere, pentru conservarea patrimoniului cultural al sasilor transilvaneni si a invatamantului in limba germana in Romania. Atat Republica Federala Germania cat si Romania au nevoie de personalitati ca dumneavoastra, angajate si strans legate fata de plaiurile natale – persoane cu suflet si minte si cu un angajament neobosit pentru proiecte de viitor si pentru prietenia romano-germana.“

Ordinul Crucea de merit in grad de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania
Ordinul Crucea de merit in grad de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania a fost initiat in anul 1951 de catre Presedintele Germaniei, Theodor Heuss. Acest ordin se acorda unor personalitati ale caror merite deosebite in domeniile economic, social, politic sau spiritual aduc un aport semnificativ pentru bunastarea natiunii. Reprezinta cea mai inalta distinctie acordata de presedintia Germaniei. Prin acordarea acestei distinctii, Presedintele Republicii Federale Germania isi manifesta public aprecierea pentru realizari de exceptie cu implicatii directe in domeniul social si comunitar.

Cine este Michael Schmidt
Michael Schmidt s-a nascut in data de 20 iulie 1960 in satul Crit, jud. Brasov. In anul 1981 emigreaza in Germania impreuna cu parintii si fratii sai. A urmat studiile la Universitatea Tehnica din München si a devenit membru al Asociatiei Sasilor Tansilvaneni din Germania, fiind implicat activ in proiectele grupului regional din München pe care il conduce in calitate de Presedinte intre anii 1988 si 1992.

Dupa finalizarea studiilor se angajeaza la firma Siemens in München, iar in1990 ia decizia sa se intoarca in Transilvania cu misiunea de a coordona activitatea centrului social sasesc. In aceeasi perioada pune bazele Fundatiei Saxonia ca viitor partener al centrului social sasesc, care avea ca scop sprijinirea persoanelor neajutorate din Transilvania.

Povestea de succes a transilvaneanului Michael Schmidt incepe inca din anul 1994, odata cu infiintarea companiei Automobile Bavaria, ca unic importator pentru marca BMW. Astazi conduce unul din cele mai mari grupuri de dealeri auto din Europa Centrala si de Est prin intermediul grupurilor de firme Automobile Bavaria si MHS Truck & Bus (importator oficial al camioanelor MAN in Romania).

In anul 2006, este imbogatit cu preluarea reprezentantelor BMW in regiunea München-Germania: „Autohaus Michael Schmidt” in Starnberg, Wolfratshausen, Germering si Bad Tölz, urmata de marca auto de lux Rolls-Royce pentru care a inaugurat un showroom in München si service in Baierbrunn, dar si in Bucuresti.

Perseverenta, inteligenta, apetitul pentru risc si efortul constant sunt doar cateva dintre cele mai importante calitati pe care le-a demonstrat de-a lungul anilor.
Desi se bucura de mult succes in lumea afacerilor, Michael Schmidt a ramas in inima sa acelasi sas originar din satul Crit. Este in continuare foarte apropiat de familia lui, de prieteni si de Asociatia Sasilor Transilvaneni din Germania.

Implicarea lui sociala se materializeaza in numeroasele proiecte de ajutorare si donatii, proiecte pentru copii si tineret initiate prin Fundatia Michael Schmidt, dar si parteneriate in cadrul unor initiative sociale independente, precum cele derulate de Fundatia Peter Maffay.

Fundatia Michael Schmidt
Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Un pas important a fost facut in anul 2012, cand, alaturi de artistul Peter Maffay, Fundatia Michael Schmidt a initiat un proiect cultural de amploare, “Saptamana Haferland”, care se desfasoara anual si include mai multe localitati din judetul Brasov printre care Saschiz, Rupea, Bunesti, Crit, Viscri, Fiser, Mesendorf si Roades. Primele doua editii au adus cateva mii de participanti si au sporit vizibilitatea zonei.

Cele mai recente proiecte ale Fundatiei includ productia filmului „Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp”, restaurarea in totalitate a orgii baroce a bisericii evanghelice, veche de 200 de ani, precum si reconstructia fostei case parohiale din localitate dupa planurile originale. In anii urmatori vom continua cu restaurarea a doua noi gospodarii datand din sec. XVIII-lea situate tot in Crit.

Din aceeași categorie...

Back to top button