Mii de camioane “umblate” pentru a nu mai folosi AdBlue

Truck Pro, asociația germană a șoferilor profesioniști, spune că în Europa de Est ar acționa o organizație de hackeri care “umblă” la unități de control ale camioanelor (ECU) în scopul de a le face să meargă fără restricții, inclusiv pentru a nu mai folosi AdBlue.
În cazul în care această supoziție a asociației Truck Pro este confirmată, putem vorbi de un nou caz comparabil cu #Dieselgate la autoturisme, cu diferența că, în acest caz, manipularea frauduloasă a unităților de control ale vehiculelor nu este făcută de către producătorii de camioane, ci de către infractorii cibernetici care își vând serviciile companiilor de transport interesate.
Potrivit Truck Pro, hackerii sunt capabili să eludeze sistemul camionului, reducând performanțele acestuia în cazul în care nu este folosit AdBlue în sistemul de evacuare pentru a reducere emisiile de oxid de azot. Acest lucru servește tocmai pentru ca vehiculul să poată merge fără aditiv.
Evitând folosirea de AdBlue, transportatorii care aplează la astfel practici obțin reduceri semnificative de costuri, în detrimentul mediului și al sănătății publice. În conformitate cu Truck Pro, această manipulare ar fi foarte răspândită, în special în țările din Europa de Est, unde, de exemplu, aproximativ șaptezeci la sută din camioane românești care călătoresc pe rutele internaționale sunt bănuite că n-ar folosi AdBlue. Conform trasportoeuropa.it, sursa acestei informații extrem de prețioase este Mustafa (un nume sub acoperire), un român cu rădăcini turcești, care ar fi furnizat informații și descrieri detaliate.
VEZI ȘI: Restituirea supra-accizei, misiune imposibilă pentru statul român
Truck Pro spune că până în prezent, manipularea frauduloasă a unităților de control a camioanelor nu au fost detectată, deoarece aceasta este greu de dovedit. Aceasta se bazează pe sisteme hardware și software produse în China, care sunt instalate pe camioane în “ateliere” specializate.
Truck Pro ar fi contactat unele dintre aceste ateliere care mountează astfel de echipamente pe toate mărcile de camioane Euro V și Euro VI. De asemenea, asociația deține o listă de prețuri en-gros a acestor dispozitive, care sunt vândute inclusiv pe website-urile specializate de vânzări din Polonia și România.
Conform aceeași asociații, chiar și pe YouTube ar exista clipuri video care ar arată cum se instalează astfel de sisteme.
Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU.
Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube