Modificarea legii RCA va crește considerabil tarifele, spune UNTRR

Modificarea legii RCA va crește considerabil tarifele, spune UNTRR

UNTRR își exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Guvernului de a trimite în Parlament proiectul de lege pentru modificarea și completare a legii RCA.

Cea mai mare asociație a transportatorilor din România spune că decizia de modificare şi completarea Legii RCA (Legea nr. 132/2017) nu este o atitudine pro business care, în combinație cu măsurile impuse prin Pachetul Mobilitate, poate conduce la falimentul industriei de transport rutier.

Modificarea legii RCA va crește considerabil tarifele, spune UNTRR

”O eventuală dublare a tarifelor la asigurările RCA ar duce la anularea oricărei marje de profit pentru companiile de transport rutier din România, care și așa sunt afectate de modificările legislative de la nivel european, de criza șoferilor profesioniști sau de dezvoltarea precară a infrastructurii rutiere”, explică UNTRR.

Dacă se vor adopta cele mai importante modificări propuse prin proiectul de lege asupra Legii RCA, respectiv abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă (în acest moment plafonate la 25%) și eliminarea obligației ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare şi/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, atunci se vor recrea condițiile dezechilibrelor grave în piața RCA și tarifele vor crește accentuat pentru toți deținătorii celor 8.2 milioane de vehicule din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, mai explică UNTRR.

Proiectul de modificare a legislației RCA a primit aviz negativ din partea Consiliul Economic și Social, deoarece măsurile propuse vor avea ca efect creșterea nejustificată a tarifelor la polițele RCA.

VEZI ȘI: Peste 70% din camioanele controlate de BAG în septembrie erau înmtriculate în străinătate

Astfel, UNTRR solicită Guvernului și Parlamentului României ca Legea 132/2017 să nu fie modificată, să transmită Comisiei Europene o analiză fundamentată privind situația pieței RCA din România cu accentuarea motivelor practice pentru care nu este benefică o schimbare a legislației și să vină cu măsuri suplimentare pentru a evita întoarcerea la situația de criză din perioada 2015-2016.

De asemenea, uniunea transportatorilor solicită Guvernului desecretizarea scrisorii primite de autoritățile române de la Comisia Europeană în temeiul art. 4(2) din Regulamentul european 1049/2001, întrucât impactul acesteia reprezintă ”un interes public superior care justifică divulgarea conținutului documentului în cauză”.

În ceea ce privește concurența din piața RCA, practica precedentă a demonstrat că în lipsa unor reglementări stricte, companiile de asigurări s-au înțeles asupra prețurilor, situație sancționată de Consiliul Concurenței cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor RCA.

În acest sens, UNTRR solicită Consiliului Concurenței publicarea raportului final, pentru ca ASF să argumenteze în fața Comisiei Europene prevederile legale actuale și astfel toți asigurații RCA din România să aibă posibilitatea de a începe demersurile de recuperare a sumelor percepute în plus ca urmare a înțelegerilor neconcurențiale.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.