Modificari in legislatia rutiera din Republica Ungara

Informare privind modificarile recente din legislatia rutiera din Ungaria, care au fost transmise prin intermediul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, si de asemenea va anexam situatia curenta privind modul de desfasurare a actiunilor de control de catre reprezentantii Inspectiei Transportului din cadrul Ministerului Transporturilor din Republica Belarus la trecerea frontierei catre Federatia Rusa, transmisa de catre Ambasada Republicii Belarus in Romania, cu rugamintea de a le aduce la cunoştinta tuturor partilor interesate.

Mentionam de asemenea ca aceste informari vor fi postate si pe site-ul Autoritatii Rutiere Romane – A.R.R.

Modificari in legislatia rutiera din Republica Ungara

– Centura de siguranta – este obligatorie
– Folosirea telefonului mobil la volan – este interzisa
– Utilizarea aparatelor anti-radar şi de detectare a radarului – nu este permisa
– Parcarea – numai in locuri special amenajate, cu taxe cuprinse intre 180 – 250 forinti; la unitatile
hoteliere cu parcare proprie, taxa de parcare este cuprinsa intre 16 – 25 euro/zi
– Permisul de conducere romanesc este valabil in Ungaria
– Informatii pentru cazuri de accidente de circulatie: pentru accidente usoare se completeaza formularul tip pus la dispozitie de societatea locala de asigurari si se noteaza toate elementele de identificare ale celeilalte parti implicate. Se va solicita sprijinul partenerului societatii romane de asigurari din Ungaria. Daca in urma accidentului sunt raniti, trebuie anuntata politia locala, dupa ce a fost acordat primul ajutor.

– Pe drumurile publice, in afara localitatilor: este obligatorie folosirea fazei de intalnire
– Taxa de autostrada: se plateste pentru toate autostrazile M0, M1, M3, M5, M6 si M7
– Vinieta: pentru categoria de vehicul si perioada corespunzatoare se achizitioneaza, inaintea intrarii pe autostrada, de la orice statie de benzina / motorina
– Amenzile contraventionale: se achita numai la unitatile postale din Ungaria si numai pe baza cecului primit cu ocazia constatarii si aplicarii sanctiunii de catre politia rutiera. Se recomanda achitarea taxei imediat, deoarece in caz contrar, autoritatile ungare recurg la suspendarea dreptului de intrare pe teritoriul Republicii Ungare.

– Incepand cu 01.01.2011 Ministerul Dezvoltarii din Ungaria: a interzis ca pe arterele de circulatie cu doua benzi pe sens, intre orele 06 – 22, sa fie efectuate depasiri pentru autovehiculele grele si autotractoarele a caror greutate totala maxima depaseste 7500 kg. Pentru evitarea convoaielor compacte de camioane se dispune ca distanta intre doua autovehicule grele sa fie de cel putin 68 de metri, la o viteza de 80km/h, care este viteza maxima admisa pentru autovehiculele grele pe autostrazi.

– Autovehiculele cu o masa mai mare de 3500 kg, sau cu o lungime mai mare de 7 metri: trebuie sa pastreze, in afara localitatilor, distanta minima legala de 50 metri, in raport cu autovehiculul care ruleaza in fata, astfel incat, atunci cand sunt depasite, autovehiculul care efectueaza depasirea sa se poata reincadra in siguranta.

Incepand cu data de 01 iulie 2011, autoritatile ungare vor aplica noile norme juridice referitoare la retinerea autovehiculelor astfel:

• Autovehiculul poate fi retinut fara alta hotarare scrisa pana in momentul efectuarii platii amenzii aplicate
• Daca se stabileste ca soferul sau detinatorul vehiculului are o amenda administrativa neachitata, organele de politie care efectueaza control rutier vor dispune retinerea vehiculului
• Reprezentantul autoritatii va prezenta in scris (in limbile maghiara, engleza, germana si rusa) detaliile referitoare la amenda contraventionala, locul stabilit pentru sanctionarea vehiculului si ruta prin care se poate ajunge acolo.
• Pentru neutilizarea centurii de siguranta in condus, depasirea vitezei legale, trecerea pe culoarea rosie a semaforului si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, amenzile pot fi aplicate pe loc, avand valori cuprinse intre 10.000 – 300.000 forinti.

Inspectoratul General al Politiei din Republica Ungara (ORFK) a decis efectuarea unor controale rutiere amanuntite pe frontiera externa a zonei Schengen, in zona de granita, pe autostrazi, in zonele de la intrarea / iesirea din capitala precum si pe autostrada M0.

Scopul acestor controale este imbunatatirea traficului rutier pe teritoriul Ungariei prin identificarea camioanelor de mare tonaj si a autobuzelor in stare tehnica proasta, respectarea timpului de odihna al soferilor in transportul international, respectarea restrictiilor de circulatie existente pentru sfarsitul de saptamana / in zilele de sarbatoare, precum si respectarea normelor referitoare la transportul de materiale periculoase.

Amenzile pentru nerespectarea reglementarilor aferente circulatiei TIR-urilor si autocarelor sunt foarte mari si trebuie achitate imediat.

sursa|arr.ro

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.