În ultimii 40 de ani, telefonul mobil a devenit o sursă majoră de comunicare și un dispozitiv esențial pentru foarte mulți dintre noi, dar în același timp este sursa care, probabil, ne distrage cel mai mult atenția la volan.
Șoferii trebuie să fie în permanență atenți la trafic – nu numai pentru siguranța lor, ci și pentru a pasagerilor lor și a celorlalți participanți la trafic.
Există câțiva factori diferiți care ne distrag atenția la volan și ne determină să ne pierdem concentrarea. Motivul principal este neatenția – acest lucru poate fi cauzat de faptul că suntem prea obosiți sau plictisiți și ne lăsăm mintea să rătăcească.
Un alt motiv este să fii atent la un lucru greșit, cum ar fi să te concentrezi complet pe mașina din fața ta și să ratezi un biciclist care se apropie din lateral. Sau, s-ar putea datora faptului că mâncați în timp ce conduceți sau încercați să introduceți o adresă în sistemul de navigație în timpul mersului.
Așadar, există o serie de motive care ne-ar putea distrage atenția sau ne-ar putea face să ne pierdem concentrarea la volan, dar cea mai mare amenințare dintre toate este telefonul mobil.
De când a apărut pentru prima dată la mijlocul anului 1980, popularitatea telefonului mobil și, mai recent, a dispozitivelor ”mâini libere” a crescut rapid, ceea ce l-a făcut să devină principala sursă de distragere a atenției la volan.
De altfel, acesta reprezintă o amenințare mult mai mare pentru atenție, decât am putea noi conștientiza.
Spre exemplu, atunci când ne aflăm la volan, utilizarea telefonului mobil ne distrage atenția în mai multe moduri, conform unui studiu al Comisiei Europene din 2015:
- Distragerea atenției fizic: poate apărea atunci când șoferul trebuie să folosească una sau ambele mâini pentru a utiliza telefonul mobil pentru a forma un număr, a răspunde sau a termina un apel.
- Distragerea atenției vizual: este cauzată de timpul pe care șoferii privesc în telefonul mobil și pe drum sau, în timp ce vorbesc la telefon, se uită la drum, dar nu sunt atenți.
- Distragerea atenției auditiv: poate apărea atunci când șoferul este distras când sună telefonul, când primesc notificări de mesaje text sau de o conversație propriu-zisă la telefon.
- Distragerea atenției cognitiv: apare atunci când două sarcini mentale sunt executate în același timp. De exemplu, atunci când conversația pe care o purtați la telefon începe să concureze cu sarcina de a conduce. Cercetările arată că simpla ascultarea, poate reduce cu mai mult de o treime activitatea din partea creierului asociată șofatului. Cu cât conversația este mai dificilă și mai complexă, cu atât efectele sale asupra performanței la volan vor avea un impact mai mare.
Cercetările efectuate de Departamentul Transporturilor din SUA arată că trimiterea sau citirea unui scurt mesaj text vă îndepărtează ochii de pe drum timp de 5 secunde. Acest lucru este suficient pentru ca un camion care călătorește cu 80 km/h să parcurgă 110 metri sau să conduci lungimea unui teren de fotbal cu ochii închiși.
VEZI ȘI: Pietonii care butonează telefonul mobil, în timp ce traversează, ar trebui amendați?
Dovezile sunt destul de clare cu privire la corelația directă dintre utilizarea telefonului mobil și accidente, cu un studiu din Norvegia bazat pe înregistrările asigurărilor, care concluzionează că utilizarea unui telefon mobil la volan crește probabilitatea de a fi implicat într-un accident de aproximativ 1,7 ori! Statisticile sunt și mai rele pentru mesaje text.
Dar poate fi greu să reziști unei doze de dopamină pe care o primești când verifici o notificăre de pe Facebook sau a unui mesaj text. Și cu cât un șofer își folosește telefonul mobil fără incidente, cu atât este mai probabil să fie ademeniți într-un fals sentiment de securitate. De altfel, am văzut chiar și șoferii care făceau transmisii video live în timp ce se aflau la volan!
Chiar dacă nu putem face nimic pentru a elimina complet neatenția și distragerea atenției, există o mulțime de pași pe care îi putem face pentru a o reduce.
Pași simpli, cum ar fi să vă asigurați că dormiți bine noaptea înainte de o zi lungă pe drum, să faceți opriri frecvente și să vă mențineți mintea activă pe o porțiune plictisitoare de autostradă. De exemplu, puteți asculta muzică (playlist-ul nostru de pe Spotify) sau un podcast bun, cum ar fi Mind Arhitect by Paul Olteanu.
Noile tehnologii ne salvează, dar nu tot timpul
Odată cu introducerea funcțiilor de asistență a șoferului, cum ar fi frânarea de urgență și asistența pentru păstrarea benzii de circulație, uneori apar întrebări dacă acestea ar putea ajuta la compensarea a câteva secunde de neatenție la volan. Răspunsul este un NU categoric!
În timp ce aceste caracteristici oferă multe în ceea ce privește siguranța și confortul, acestea nu fac camionul rezistent la accidente. De fapt, dacă șoferii au o impresie falsă despre siguranța lor atunci când sunt activate anumite elemente de siguranță, aceștia ar putea renunța la responsabilitățile lor cu consecințe fatale.
Studiile au arătat că utilizatorii obișnuiți ai sistemelor avansate de asistență sunt aproape de două ori mai predispuși să conducă distrași în comparație cu cei care nu le folosesc. Acest lucru este extrem de alarmant, deoarece niciun sistem de siguranță nu poate înlocui un șofer bun și concentrat.
Nu este realist să ne așteptăm să putem elimina în totalitate utilizarea telefoanelor mobile la volan, deși majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, SUA și Australia au legi în vigoare care interzis utilizarea dispozitivelor mobile la volan.
Dar cu atât de multe în joc – vieți omenești și pierderi financiare – merită să facem câțiva pași importanți, atunci când suntem la volan.
Iată o listă cu câteva sugestii, realizată de Volvo Trucks.
Înainte de călătorie:
- Introduceți destinația în sistemul de navigație înainte de a pleca. Introducerea unei adrese în mers poate dura adesea mai mult decât credeți și poate fi destul de agitată.
- Puneți în ordine albumele, podcast-urile sau pornește cărți audio înainte de a te pune în mișcare. Ascultarea de podcast-uri de muzică sau cărți audio este o modalitate excelentă de a vă distra (și de a vă împiedica să vă apropiați de telefon). Configurarea unor lucruri bune pe care să le ascultați înainte de pornire, vă scutește de nevoia de a folosi telefonul.
- Puneți telefonul în ”modul șofer” pentru a opri notificările inutile. Atunci când puneți telefonul în ”modul șofer” (la iPhone le găsiți la Settings – Do not Disturb), funcțiile majore, cum ar fi trimiterea de mesaje text, sunt dezactivate și funcționează doar funcțiile de bază. Dacă telefonul nu are această funcționalitate, atunci există o mulțime de aplicații mobile care pot fi descărcate și care fac același lucru.
- Conectează telefonul la dispozitive ”mâini libere”. Utilizarea unui dispozitiv ”mâini libere” care este accesibil de pe volan este mult mai sigur decât încercarea de a căuta telefonul atunci când sună. De fiecare dată când vă luați ochii de la drum, aveți un risc mare de accident. Utilizarea dispozitivului ”mâini libere” este o opțiune mai sigură. Amintiți-vă că vorbirea la telefon este încă o cauză majoră a distragerii atenției auditiv.
- Planificați călătoriile astfel încât să includă opriri pentru odihnă, atunci când puteți verifica mesajele și apelurile.
În timpul călătoriei:
- Folosiți-vă vocea în locul mâinilor. Utilizarea software-ului de recunoaștere vocală pentru a da comenzi sau a trimite mesaje vocale în loc să utilizați
- Aveți un copilot? Rugați-l să vă ajute pentru a adăuga adrese sau pentru a urmări în continuare drumul.
- Dacă trebuie să-ți folosești telefonul din anumite motive? Alege-ți momentele. Privirea scurtă în timp ce așteptați la semafor este mult mai puțin riscantă decât în timp ce vă aflați în mers.
- Nu vă bazați pe funcții de asistență la condus pentru a vă menține în siguranță. Sistemele avansate de asistență pentru șoferi pot ajuta în situații critice, dar nu înlocuiesc un bun și concentrat.
- Chiar dacă nu utilizați un telefon, ar putea fi altcineva. Șoferii distrați nu vor dispărea. Cel mai bun mod de a vă păstra pe voi și pe ceilalți în siguranță pe drum este să conduceți defensiv, cu spațiu suficient pentru frânare. Nu uitați că nerespectarea distanței între vehicule este principala cauză a producerii accidentelor pe autostradă în care sunt implicate camioane.