InfoTechServiceȘtiri

MOTORcheckUP, testul german ce-ți spune cât o mai duce motorul tău

Așa cum vă anunțam în urmă cu câteva zile într-o postare pe pagina de Facebook, recent, am aflat de MOTORcheckUP, testul german ce-ți spune totul despre starea de „sănătate” a motorului, astfel încât să poți preveni din timp un eventual defect major al acestuia.

Fie că vorbim despre un camion, un utilaj de construcții sau agricol ori despre o instalaţie hidraulică, cel mai scump subansamblu este motorul. Defectarea acestuia implică de cele mai multe ori sume mari de bani, atât pentru reparaţie sau înlocuire cât și pentru timpul cât camionul este imobilizat în parc. Ce e de făcut pentru a evita această situaţie? Un prim pas ar fi efectuarea reviziilor tehnice la intervalele prescrise de către constructorul camionului. Însă, doar schimbul de ulei nu vă poate scuti de eventuale probleme de mai târziu… Şi asta, deoarece nu ştiţi ce se află de fapt în interiorul motorului, mai exact care este starea lui de „sănătate”.

Tocmai pentru a răspunde la această problemă, compania germană MOTORcheckUP a dezvoltat şi patentat un mediu special de testare, mai exact o „hârtie” tratată chimic care prin descompunerea cromatografică a unei picături de ulei vă oferă o imagine clară din interiorul motorului.

MOTORcheckUP, testul german ce-ți spune cât o mai duce motorul tău

Principiul de funcţionare este asemănător cu cel folosit de către medic atunci când face o analiză de sânge: din motorul aflat la temperatura de funcţionare se extrage o picătură de ulei (prin intermediul jojei) care apoi se prelevează pe fişa de testare. După un interval de timp de 2 – 15 minute (în funcţie de starea uleiului), câmpul de testare poate fi evaluat în baza şabloanelor şi a imaginilor de referinţă elaborate de către specialiştii TÜV SÜD. Iar pe baza acestei interpretări se obţin informaţii cu privire la cantitatea de depuneri, impurităţi, pilitură metalică, gradul de uzură, conţinut de apă şi combustibil. Ceea ce permite emiterea unor concluzii clare despre starea motorului.

VEZI ȘI: Gama completă de uleiuri de motor și transmisie pentru camioane MAN

Produsul este certificat de către organismul german TÜV SÜD şi brevetat în Europa, precum şi multe alte ţări. Care ar fi beneficiile acestui produs? În primul rând nu mai trebuie demontat motorul camionului şi eventual transportul acestuia la un reparator autorizat, deoarece testul MOTORcheckUP identifică exact acolo unde este problema. Precum doctorul care în baza analizelor de sânge trimite pacientul către un specialist.

În altă ordine de idei, această testare determină exact cauzele problemei, de exemplu: arderi incomplete ale carburantului, defecţiuni ale sistemului de evacuare, erori generate de funcţionarea defectuoasă a turbocompresorului, uzura prematură a pistoanelor etc. În concluzie, testul MOTORcheckUP poate identifica din timp eventualele defecţiuni ascunse ale motorului şi poate să înlocuiască o analiză complexă realizată într-un laborator specializat, oferind acces rapid la informaţii preţioase despre cauzele defecţiunii. Mai mult, aceste informaţii sunt folosite de companii din Germania pentru certificarea garanţiei şi chiar că şi probă în faţa instanţelor de judecată.

VEZI ȘI: Până la 2.9% economie de combustibil cu Mobil Delvac 1

De asemenea, compania germană comercializează testerele FLUIDcheckUP pentru verificarea celor mai importante fluide ale unui autovehicul precum lichidul de frâna, servodirecţie şi cel din cutia de viteze, atât manuală cât şi automată.

În ultimii aproximativ doi ani, în baza unui proiect finanţat de către statul german, MOTORcheckUP a dezvoltat împreună cu două institute de cercetare din Germania, un dispozitiv de evaluare electronică a stării de sănătate a motorului la care lucrează și români. Astfel, proba prelevată pe fişa de testare este introdusă în aparatul de testare, iar apoi dispozitivul comunică cu baza de date MOTORcheckUP unde o aplicaţie software face interpretarea automată a rezultatelor descompunerii cromatografice.

Iar apoi utilizatorul primeşte via email un buletin de analiză în format PDF care conţine rezultatul testării şi recomandările specialiştilor MOTORcheckUP. Acest dispozitiv se află momentan în faza de testare în laborator, iar comercializarea va începe din trimestrul al doilea al anului 2016.

Testul este recomandat companiilor cu flote mari de camioane, utilaje de construcții sau agricole, companiilor de leasing, atelierelor de service dar și producătorilor de vehicule sau subansamble care funcționează cu motor termic și sunt răcite cu lichid, precum agregatele de frig etc.

Mai multe informaţii despre produsulele MOTORcheckUP şi părerile companiilor care utilizează acest produs puteți găsiţi pe site-ul oficial al companiei. De asemenea, cei interesați ne pot contacta pe adresa de email a redacției sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook.

infoTrucker va testa produsul german pe diferite tipuri de motoare, buletinele de analiză obținute urmând să fie publicate pe site în cadrul unui articol.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button