GreenZoneTop News

NGVA Europa contrazice raportul T&E referitor la camioanele cu gaz

NGVA Europe critică raportul Transport & Environment (T&E), despre care spune că nu-i un document științific, deoarece nu îndeplinește standardele științifice necesare.

În poziția sa privind raportul T&E, care spune despre camioanele cu gaz că sunt la fel de dăunătoare pentru mediu, precum cele diesel, asociația europeană care promovează utilizarea gazelor naturale și regenerabile în transport spune că numeroase studii științifice, publicate în ultimii 20 de ani, au demonstrat în mod repetat cu succes că sistemele de propulsie alimentate cu gaz natural au un avantaj general față de motoarele diesel în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Gazul natural în general este o alternativă mai curată la motorină, acesta fiind disponibil astăzi și în formă de gaz natural regenerabil (RNG), care poate ajunge chiar și la neutralitatea carbonului, explică NGVA.

În cazul utilizării metanului produs în mod sustenabil, de exemplu produs din paie sau gunoi de grajd, pot fi atinse chiar și valori negative ale emisiilor cu efect de seră eliminate în atmosferă în partea de producție, procesare și distribuție, (Well-to-Tank) de până la -533gCO2e/MJ, în funcție de materia primă utilizată.

Mai mult, asociația spune că raportul discriminează producătorii de camioane – Scania, Volvo Trucks și IVECO – care au investit în tehnologie și continuă să o promoveze, în timp ce alții, inclusiv Daimler, MAN și DAF, nu văd niciun viitor pentru camioanele cu gaz și și-au concentrat investițiile pe vehicule cu emisii zero.

NGVA susține că pentru decarbonizarea rapidă a sectorului mobilității și atingerea obiectivelor de mediu (Green Deal), trebuie să se permită utilizarea tuturor tehnologiilor relevante disponibile.

VEZI ȘI: Camioane Scania ultra-lungi cu LNG utilizate în logistica Volkswagen

Ca strategie pe termen scurt, NGVA este de părere că LNG-ul ar putea reduce consumul actual de motorină al camioanelor grele și ar putea scădea eficient emisiile de CO2 până în 2050. Tehnologia și rentabilitatea motoarelor cu LNG pentru camioanele grele s-a îmbunătățit continuu, iar costul marginal al camioanelor cu LNG este în scădere comparativ cu cel al camioanelor cu motorină.

În timp ce prețul de achiziție al unui camion cu LNG este mai mare cu aproximativ 22%, costul de funcționare este cu aproximativ 40% mai mic, ceea ce reduce costurile totale de proprietate în comparație cu un camion diesel cu 32%. În plus, LNG este mai silențios și mai curat, cu un factor de emisie cu 25% mai mic decât motorina, ceea ce îl face o opțiune mai ecologică pentru transportul greu și în zonele urbane.

De asemenea, NGVA mai spune că utilizarea carburanților neutri în CO2 va fi necesară, deoarece camioanele pur electrice nu sunt astăzi potrivite pentru operațiuni pe distanțe lungi din cauza autonomie reduse și a rețelei de încărcare insuficientă.

Prin urmare, asociația și membrii săi, precum și nenumărați experți de la asociații, universități și companii de renume din întreaga lume susțin utilizarea LNG-ului. În forma sa regenerabilă, adică bioLNG, acesta este soluția necesară pe termen lung pentru un transport greu pe distanțe lungi și o parte substanțială a sectorului maritim cu zero emisii cu efect de seră.

Camioanele cu LNG tot mai cerute, mai puțin în România

Pe fondul creșterii rețelei de alimentare cu LNG din Europa, care oferă o acoperire fiabilă atât pentru transportul pe distanțe scurte, cât și lungi, a stimulentelor financiare oferite de guverne și a scutirilor de taxe de drum, cererea de camioane cu LNG a crescut în ultimii ani.

De altfel, în 2020 a fost înregistrată cea mai mare cerere de camioane cu gaz de până acum, fiind vândute 6.802 camioane noi cu CNG și LNG în Europa, reprezentând 99% din totalul de camioane cu propulsii alternative.

Din păcate, România, cel mai mare producător de gaz din regiune și al doilea din Europa, nu se află pe harta NGVA Europa privind rețeaua de stații de alimentate. Țara noastră are în prezent zero stații LNG și trei stații CNG, motiv pentru care și cererea pentru camioane cu LNG/CNG este extrem de scăzută.

Din aceeași categorie...

Back to top button