Nikola Tre, camionul electric cu pile de combustie dedicat pieței europene

Nikola Tre, camionul electric cu pile de combustie dedicat pieței europene
Nikola Motor Company atacă piața europeană de camioane grele cu un model electric cu pile de combustie, denumit Nikola Tre.

Deși pare desprins dintr-un film SF, camionul cu zero emisii poluante construit de compania americană Nikola este dedicat pieței europene.

Nikola Tre, camionul electric cu pile de combustie dedicat pieței europene

Nikola Motor Company va prezenta conceptul camionul Nikola Tre (trei, în limba norvegiană) în cadrul evenimentului Nikola World ce va avea loc între 16 și 17 aprilie, anul viitor în Phoenix, Arizona.

Compania Nikola spune că acest camion va fi primul vehicul comercial greu dedicat pieței europene cu zero emisii poluante.

Modelul va folosi o pilă de combustie alimentată cu hidrogen de 120 kW și un set de acumulatori de 800 V DC pentru a stoca energia electrică produsă.

De asemenea, americanii spun că Nikola Tre va avea și capacitatea de a se conduce autonom, nivel 5.

Producția de serie pentru noul model de camion va începe concomitent cu varianta dedicată pieței americane în anul 2022-2023.

Nikola Tre va fi disponibil în variante de putere cuprinse între 500 și 1000 CP, în configurații 6×4 respectiv 6×2, iar autonomia va varia între 500 și 1.200 km în funcție de opțiunile alese.

Nikola Tre, camionul electric cu pile de combustie dedicat pieței europene

Campionul elecric cu pile de combustie va fi construit conform standardelor de gabarit și lungime pentru Europa.

Testarea noului model este prevăzută pentru anul 2020 în Norvegia. Compania americană este în procesul de a identifica o locație pentru construirea unei uzine în Europa.

VEZI ȘI: Consumul ilegal de droguri în rândul camionagiilor detectat prin analiza părului în SUA

Nikola lucrează în prezent cu Nel Hydrogen din Oslo pentru a furniza stații de hidrogen pentru SUA, până în 2028, americanii intenționând să construiască mai mult de 700 de stații de hidrogen în SUA și Canada.

Fiecare stație are capacitatea de producție zilnică de hidrogen între 2.000 și 8.000 kg.

Stațiile europene ale lui Nikola sunt planificate să fie disponibile în jurul lui 2022 și sunt proiectate să acopere cea mai mare parte a pieței europene până în 2030.

Nikola Tre, camionul electric cu pile de combustie dedicat pieței europene

Cei de la Nikola mai au în gamă două alte modele de camioane dedicate pieței americane numite Nikola One și Nikola Two, ce pot fi deja rezervate pe site-ul constructorului american.

Conform datelor oferite de Nikola Motor Company, producătorul american a strâns deja 11 miliarde dolari din precomenzi.

Interesul americanilor în piața europeană nu este singural.

În luna septembrie, la IAA 2018, Hyundai și H2 Energy au anunțat începutul unui parteneriat prin care vor livra în Elveția prima flotă de camioane electrice cu hidrogen din lume.

De asemenea, Daimler a anunțat că lucrează la o astfel de soluție.

Follow #infotrucker