Economic

Nivelul emisiilor poluante în UE aproape la fel de mari ca înainte de pandemie

Industria de transport și depozitare a înregistrat cea mai mare creștere a emisiilor poluante în UE, confrom Eurostat.

În 2012, nivelul emisiilor poluante în UE au ajuns aproape la fel de mari ca înainte de pandemie, conform datelor publicate de agenția de statistică Eurostat.

Nivelul emisiilor poluante în UE aproape la fel de mari ca înainte de pandemie

Mai exact, în perioada iulie – septembrie 2021, economia Uniunea Europeană a produs aproximativ 881 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră, ceea ce reprezintă o creștere cu 6% față de același trimestru din 2020, primul an de pandemie.

VEZI ȘI: Pandemia a cauzat pierderi economice de 330 de miliarde de euro pentru Germania

Această creștere a emisiilor poluante se datorează în mare măsură efectului redresării economice după scăderea bruscă a activității în același trimestru din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit Eurostat, în al treilea trimestru din 2019 (pre-pandemic), emisiile s-au ridicat la 891 milioane de tone.

Potrivit informațiilor, un sfert din emisiile din trimestrul trei al anului 2021 au provenit din industrie (aproximativ 23%), urmată de furnizarea de energie electrică (21%), gospodării și agricultură (14% fiecare). Cea mai mare creștere a fost înregistrată în emisiile din transport și depozitare (17%), urmate de minerit și cariere (9%), producție și construcții (8% fiecare).

Nivelul emisiilor poluante în UE aproape la fel de mari ca înainte de pandemie

Emisiile în al treilea trimestru din 2021 au scăzut în Slovenia (-2,6% față de același trimestru din 2020), Luxemburg (-2,3%) și Olanda (-1,6%). Pe de altă parte, cele mai mari creșteri ale emisiilor au fost înregistrate în Bulgaria (+22,7%), Letonia (+16,2%) și Grecia (+13,1%). Cu o creștere de aproximativ 8,8%, România se afla în prima jumătate a țărilor care au dăunat cel mai mult mediului.

În ciuda efectului redresării economice între trimestrul al treilea din 2020 și 2021, tendința pe termen lung a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE arată o reducere constantă față de obiectivele UE.

Din aceeași categorie...

Back to top button