Știri

Noi cerințe pentru testarea emisiilor de particule la ITP

Comisia Europeană a adoptat un ghid de îmbunătățire a inspecțiilor tehnice periodice (ITP) prin testarea corectă a emisiilor de particule.

Documentul prezintă orientările pentru încercarea de stabilire a concentrației numărului de particule („PN”) în timpul inspecției tehnice periodice (ITP). Măsurătorile concentrației de PN în timpul ITP pot fi aplicate tuturor vehiculelor din categoriile M și N echipate cu motoare cu aprindere prin compresie și filtre de particule diesel.

Prezentele orientări ar trebui să se aplice vehiculelor ușoare înmatriculate pentru prima dată începând cu 1 ianuarie 2013 (Euro 5b și mai noi) și vehiculelor grele înmatriculate pentru prima dată începând cu 1 ianuarie 2014 (Euro VI și mai noi).

Deoarece metodele actuale de testare nu sunt adaptate vehiculelor mai recente echipate cu filtre de particule, acestea nu pot asigura că vehiculele cu filtre de particule diesel defecte sau manipulate sunt detectate în timpul inspecțiilor. Prin urmare, anumite state membre au introdus sau vor introduce în curând măsurarea numărului de particule (PN) ca parte a inspecțiilor lor. Deși aceste metode sunt similare, ele diferă totuși în anumite aspecte.

VEZI ȘI: CE vrea să stimuleze producția de hidrogen verde

Pentru a asigura o abordare coordonată în întreaga UE, orientările Comisiei definesc cerințele legate de echipamentul și procedura de măsurare PN, cerințele metrologice și tehnice și recomandă o limită de trecere/eșec.

Recomandările se bazează pe metodele existente dezvoltate de anumite state membre, pe constatările testelor de laborator efectuate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, precum și pe o consultare a Grupului de experți în materie de expertiză tehnică al Comisiei. Orientările se aplică inspecției tehnice periodice a vehiculelor echipate cu motoare cu aprindere prin compresie și reprezintă un prim pas către măsurarea armonizată a PN în timpul controlului tehnic.

Din aceeași categorie...

Back to top button