Știri

Noi reguli pentru transporturile ADR, din 2023

De la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare Regulamentul ADR actualizat, cu noi reguli pentru transporturile de mărfuri periculoase.

Inițial, noile prevederi sunt obligatorii în transportul național, iar la nivel internațional pot fi amânate până la 1 iulie 2023. Ele aduc modificări considerate minore privind caracteristicile vehiculelor sau cazurile speciale.

Noi reguli pentru transporturile ADR, din 2023

Una dintre principalele modificări este extinderea obligației de numire a unui consultat de siguranță ADR pentru toate companiile definite ca ”expeditori”. Totuși, există unele excepții referitoare la cantitățile minime sau activitățile ocazionale.

În ce privește vehiculele, Regulamentul ADR 2023 extinde obligativitatea unui sistem automat de stingere a incendiilor în compartimentul motor și a protecției termice pentru anumite transporturi de lichide și gaze inflamabile.

În plus, cisternele care transportă gaze lichefiate inflamabile trebuie să fie echipate cu supape de siguranță. În ce privește ambalarea, pentru substanțele corozive (clasa 8) se solicită atribuirea grupei de ambalare I, dacă nu este posibilă definirea grupei de ambalare pe baza unor încercări.

VEZI ȘI: Noi restricții pentru camioane în Tirol, din 2023

Pentru deșeurile ADR, regulamentul prevede noi moduri de evaluare a cantității:

  • pentru ambalaje, se adaugă la documentul de transport o listă de ambalaje indicând tipul și volumul nominal
  • pentru containere, estimarea se bazează pe volumul nominal al acestora și pe alte informații disponibile
  • pentru cisternele de deșeuri în vid, estimarea este furnizată de expeditor sau de echipamentul vehiculului.

Regulamentul complet ADR 2023 poate fi descărcat gratuit de aici.

Din aceeași categorie...

Back to top button