BusLegislatie

Noi reguli privind pauzele și perioadele de odihnă în curse ocazionale

Comisia Europeană a propus astăzi noi reguli privind pauzele și perioadele de odihnă ale șoferilor de autobuze și autocare care oferă curse ocazionale, mai bine adaptate la natura acestor servicii.

Șoferii de autocare turistice și curse ocazionale au un ritm de lucru diferit de cei implicați în transportul de marfă sau serviciile regulate de transport pasageri, din cauza caracterului sezonier și a variației distanțelor parcurse.

Noi reguli privind pauzele și perioadele de odihnă în curse ocazionale

Comisia propune astfel să le permită șoferilor de autobuze și autocare care oferă curse ocazionale să își distribuie mai flexibil pauzele și perioadele de odihnă. În plus, propunerea vrea să asigure un tratament egal între operațiunile de transport ocazional de persoane domestice și internaționale.

Propunerea include noi reguli privind pauzele, perioadele de odihnă zilnice și perioadele de odihnă săptămânale în curse ocazionale.

VEZI ȘI: Transportatorii se plâng de problemele aduse de noile prevederi ale Legii 86/2023

Pauzele: Șoferii vor putea să își împartă pauzele (de minimum 45 de minute la 4,5 ore de condus) în două perioade de minim 30 și 15 minute, sau în trei perioade de minim 15 minute fiecare. Această împărțire îi va ajuta să ia pauze mai flexibil și în perioade mai convenabile. Regulile actuale permit doar împărțirea pauzei de 45 de minute într-o pauză de 15 minute și apoi una de 30 (nu și invers).

Perioadele de odihnă zilnice: Șoferii vor putea să amâne începutul perioadei de odihnă zilnice cu o oră, atunci când timpul total de condus din acea zi nu depășește 7 ore, sau cu două ore, atunci când timpul total de condus din acea zi nu depășește 5 ore. Aceste derogări sunt posibile o singură dată în timpul unei călătorii de 8 sau mai multe zile. Noile reguli nu vor schimba durata perioadei de odihnă zilnice, care rămâne de minimum 11 ore consecutive în decurs de 24 de ore.

Perioadele de odihnă săptămânale: Regulile pentru serviciile de transport ocazional de pasageri care au loc într-o singură țară vor fi aliniate cu regulile pentru serviciile internaționale, care le permit șoferilor să-și amâne perioada de odihnă săptămânală cu până la 12 zile consecutive. Condițiile derogării rămân aceleași: șoferul trebuie să efectueze o perioadă de odihnă săptămânală normală înainte de începerea călătoriei (minim 45 de ore) și două perioade de odihnă săptămânale după călătorie.

Propunerea Comisiei nu introduce modificări la duratele minime ale pauzelor și perioadelor de odihnă, nici la perioadele maxime de condus. Obiectivul este garantarea unor curse ocazionale de transport pasageri eficiente și de calitate, dar și îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru șoferi, prin minimizarea stresului și a oboselii. Mai multe detalii despre noua propunere pot fi găsite aici.

Din aceeași categorie...

Back to top button