Noi sisteme de asistență pentru șoferi, bazate pe direcția dinamică Volvo

Noi sisteme de asistență pentru șoferi, bazate pe direcția dinamică Volvo
Volvo Trucks introduce noi sisteme de asistență pentru șoferi, bazate pe direcția dinamică, o inovație care crește manevrabilitatea camioanelor suedezilor într-un mod inovator.

Un accident rutier este acel ceva pe care orice șofer dorește să-l evite. Și, totuși, mii de accidente rutiere se întâmplă zilnic. Când ești la volan, te lovești de situații neașteptate, iar ceva simplu, precum un carosabil umed sau câteva momente de neatenție pot duce la adevărate tragedii.

Noi sisteme de asistență pentru șoferi, bazate pe direcția dinamică Volvo

De aceea, pentru o mai bună siguranță în trafic și un mediu de lucru optimizat, Volvo Trucks a introdus noi sisteme de asistență pentru șoferi, bazate pe inovatoarea direcția dinamică Volvo.

În prezent, Volvo Trucks a ales să consolideze succesul direcției dinamice, adăugându-i acesteia noi funcții care să sporească siguranța rutieră, în concordanță cu planul său ca niciun camion produs de ei să mai fie implicat în vreun accident rutier.

Direcția Dinamică Volvo a fost dezvoltată pentru a compensa automat denivelarea suprafeței șoselei și a elimina vibrațiile și mișcările bruște ale volanului.

Introducerea acesteia a adus la o mai bună stabilitate, manevrabilitatea și confortul sporit, reducând riscul accidentelor rutiere și al vătămărilor corporale.

Această tehnologie se bazează pe servodirecția hidraulică a camionului, fiind asistată de un motor electric asistat electronic, care reglează continuu direcția și asigură forță suplimentară de virare atunci când este necesar.

Noile funcții au fost dezvoltate pentru a-i ajuta pe șoferi să evite unele dintre cele mai frecvente scenarii de producere a accidentelor, identificate prin programul Volvo Trucks de cercetare a accidentelor.

Noi sisteme de asistență pentru șoferi, bazate pe direcția dinamică Volvo

Prin integrarea direcției dinamice Volvo în cadrul celorlalte sisteme de sporire a confortului și siguranței, producătorul suedez a dezvoltat două programe de asistență și prevenire a accidentelor: direcția dinamică Volvo cu asistență de stabilitate, respectiv păstrarea benzii de rulare.

Preîntâmpină derapajele înainte ca aceasta să se întâmple
Imaginați-vă că rulați pe un drum umed și alunecos și observați deodată că partea din spate a camionului începe să-și piardă aderența pe asfalt.

VEZI ȘI: Noua generație de excavatoare Caterpillar a fost lansată în România

Înainte ca situația să degenereze într-un derapaj, virați ușor în direcția opusă până ce pericolul este înlăturat. Acesta este modul în care funcționează direcția dinamică Volvo cu asistență de stabilitate.

Noi sisteme de asistență pentru șoferi, bazate pe direcția dinamică Volvo

“Diferența semnificativă este că sistemul poate depista riscul și că poate contribui la stabilizarea vehiculului chiar înainte de a observa că ceva urmează să se întâmple”, explică Carl Johan Almqvist.

Reduce riscul de părăsire neintenționată a benzii de rulare
Direcția dinamică Volvo cu asistență pentru păstrarea benzii de rulare se activează când sistemul sesizează că vehiculul riscă să părăsească banda de rulare, ajutându-l pe șofer să revină în direcția dorită. Sistemul monitorizează poziția vehiculului folosind camere video.

Printr-o simplă rotire a volanului în direcția adecvată și printr-o vibrație ușoară la nivelul volanului, șoferul este atenționat și este ajutat să readucă vehiculul pe banda de rulare.

Pe lângă cele două sisteme noi de asistență a șoferilor, Volvo Trucks a introdus o funcție de mult așteptată care permite reglarea individuală a rezistenței volanului pentru camioanele echipate cu direcție dinamică Volvo.

Noi spunem că acest feature a fost introdus, deoarece camioanele Volvo echipate cu direcția dinamică nu ofereau un feedback suficient șoferului, existând riscul ca acesta să tragă mai tare de volan, să creeze balans și, pe cale de consecință, un posibil accident rutier.

Follow #infotrucker