SigurantaȘtiri

Noi sisteme de asistență și siguranță obligatorii pentru camioanele noi din 2022

Consiliul European a stabilit care sunt noile sisteme de asistență și siguranță obligatorii pentru camioane, autobuze și vehicule comerciale ușoare noi, începând cu 2022.

Conform noilor reglementări, stabilite în Consiliul European de la Bruxelles, începând din 2022 camioanele, autobuzele și vehiculele comerciale ușoare vor trebui echipate în standard cu o serie de sisteme de asistență și de siguranță, inclusiv un senzor care să împiedice pornirea mașinii în cazul în care în cabină se depistează alcool în aerul expirat.

Noi sisteme de asistență și siguranță obligatorii pentru camioanele noi din 2022

Decizia a fost luată după întâlnnirea Miniștrilor de Finanțe, de la finalul săptămânii trecute, după ce un acord de principiu a fost deja discutat între reprezentanții statelor membre și parlamentarii din Uniunea Europeană.

Scopul principal al noilor reglementări este reducerea numărului de accidente pe străzile din Uniunea Europeană.

Conform prevederilor, toate vehiculele noi trebuie să includă în standard o serie de sisteme de asistență și siguranță, precum sisteme de avertizare la oboseală și de detectarea a aburilor de alcool.

De asemenea, este prevăzută instalarea unui sistem electronic de stocare, similar „cutiei neagre” a avioanelor, care să înregistreze toate informațiile legate de un accident pentru a putea stabili apoi exact cauzele în care s-a produs.

VEZI ȘI: 15 tone de tigări de contrabandă confiscate la Calais și Dunkerque

Sisteme inteligente de cruise control, sistem de păstrare a benzii de rulare, sistem de asistență la frânare, sisteme de monitorizare a presiunii în anvelope sau de avertizare acustică și vizuală la mersul cu spatele vor fi și ele obligatorii în standard din 2020.

Noi sisteme de asistență și siguranță obligatorii pentru camioanele noi din 2022

În afara acestor sisteme, camioanele și autobuzele trebuie construite în așa fel încât unghiul mort din jurul vehiculului să fie cât mai mic și este obligatorie echiparea cu sisteme de detecție a pietonilor și bicicliștilor.

Conform raportului Comisiei UE, implementarea acestor sisteme și îmbunătățirea permanentă a măsurilor de siguranță rutieră ar face ca până în 2038 să fie evitate 25.000 de decese și 140.000 de răniri grave în urma accidentelor rutiere.

Din aceeași categorie...

Back to top button