
Noile amenzi pentru imigranții ilegali din Marea Britanie pun în pericol lanțurile de aprovizionare dintre Regatul Unit și Europa.
IRU își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările anunțate în ceea ce privește noile amenzi pentru imigranții ilegali din Marea Britanie, care va intra în vigoare la 13 februarie 2023, precum și cu privire la impactul potențial pe care l-ar putea avea asupra lanțurilor de aprovizionare dintre Regatul Unit și Europa.
Tot mai mulți imigranți ilegali încearcă să intre ilegal în Marea Britanie, inclusiv prin îmbarcarea la bordul camioanelor care transportă mărfuri de pe continentul european, în ciuda controalelor extinse și a măsurilor de securitate suplimentare luate de operatorii de transport.
Aceste măsuri costă deja firmele de transport peste 1 miliard de lire sterline anual.
Crima organizată și grupările de trafic de persoane sunt considerate a fi cauza principală a creșterii numărului de intrări clandestine din ultimii ani în Marea Britanie.
În ciuda consultărilor extinse, guvernul britanic a revizuit sistemul de amezi care penalizează șoferii și proprietarii de flote pentru transportul imigranților ilegali în Regatul Unit, fără a lua în considerare cauzele reale.
Amenzile maxime pentru fiecare imigrant ilegal găsit la bord vor crește de cinci ori și au fost adăugate sancțiuni suplimentare pentru asigurarea inadecvată a unui vehicul. Sancțiunile cumulate pentru mai multe persoane responsabile de un incident sunt și mai mari.
VEZI ȘI: Operațiunile DSV afectate de cutremurul din Turcia
“Aceste schimbări sunt greșite și nu vizează cauzele profunde ale intrărilor clandestine. Creșterile uriașe ale amenzilor, combinate cu suprimarea prezumției de nevinovăție pentru șoferii de camioane și operatorii de transport vor descuraja și mai multe firme de transport de la operarea acestor rute cruciale de marfă peste Canalul Mânecii, fără a oferi o soluție la provocarea imigrației clandestine”, spune Raluca Marian, director de lobby la UE al IRU.
Acest lucru va crește costurile de transport, riscurile, întârzierile și instabilitatea lanțurilor de aprovizionare.
“Soluțiile trebuie să abordeze cauzele problemei și nu doar să presupună că firmele de transport rutier și șoferii sunt de vină. Ar trebui mai degrabă să încurajăm companiile de transport rutier care au investit în măsuri de securitate adecvate pentru șoferii, vehiculele și operațiunile lor”, a adăugat Raluca Marian.