Camioane

Noile cabine Scania, mai lungi cu 27 cm, nu pot fi folosite în combinații mai lungi

Scania a prezentat recent versiunile de cabine CR23 și CS 23, mai lungi cu 27 cm decât actualele serii R și S. Cabinele nu îndeplinesc cerințele UE, precum cele ale DAF, iar combinațiile trebuie să păstreze lungimea de 16,5 metri.

În septembrie 2020, Consiliul UE a aprobat noi dimensiuni maxime pentru camioane. Astfel, combinațiile cap tractor – semiremorcă pot fi mai lungi cu până la 90 cm, prin adăugarea de extensii aerodinamice în fața cabinei sau în spatele semiremorcii.

Noile cabine Scania, mai lungi cu 27 cm, nu pot fi folosite în combinații mai lungi

Extinderea lungimii se poate face însă doar în anumite condiții. De exemplu, raza de bracaj trebuie să rămână neschimbată, de 12,5 metri. Astfel, noile combinații de vehicule, deși mai lungi, pot circula fără probleme pe infrastructura existentă.

DAF este primul producător care a introdus cabine mai lungi decât fosta limită de 2,35 metri. Astfel, noile cabine XG și XG+ au 2,59 de metri lungime. Totuși, o combinație cu o semiremorcă normală păstrează raza de bracaj cerută, datorită consolei față mai mari și a colțurilor cabinei teșite.

Recent, Scania a anunțat și ea cabine R și S mai lungi cu 27 cm, pentru o lungime totală de 2,55 m. Noile cabine nu îndeplinesc însă noile cerințe UE, iar combinațiile trebuie să păstreze lungimea maximă de 16,5 metri.

VEZI ȘI: MAN TGX cu cabină XXXL (galerie foto)

Potrivit Scania, autotractoarele cu cabine mai lungi pot tracta o semiremorcă de 13,6 metri dacă se optează pentru un ampatament de 3.750 mm și o șa de cuplare montată în poziția 660 (la 66 cm de centrul axei spate). În practică, acest lucru înseamnă că între cabină și semiremorcă rămâne foarte puțin spațiu, astfel încât semiremorcile frigorifice sunt excluse din start.

Versiunile cu ampatament mai mare sau cu șaua de cuplare montată mai în spate pot fi folosite doar pentru anumite aplicații, precum transport de containere, cisterne sau transporturi agabaritice. În aceeași situație se află și cabina Volvo Globetrotter XXL, mai lungă cu 25 cm față de versiunea Globetrotter XL.

Din aceeași categorie...

Back to top button