Noile camioane Volvo FH și FM alimentate cu LNG

Noile Volvo FH și FM alimentate cu LNG oferă aceeași performanță ca versiunile cu motor diesel, dar emisii de CO2 mai scăzute cu 20 până la 100%.
După cum vă anunțam într-un articol recent publicat despre tehnologia LNG a lui Volvo Trucks, producătorul suedez a lansat noile camioane Euro VI alimentate cu LNG sau biogaz, pentru transporturi grele.
Noile Volvo FH și FM alimentate cu LNG oferă același nivel de performanță, manevrabilitate și consum de combustibil ca versiunile deisel ale suedezilor.
În plus, emisiile de CO2 ale acestora sunt cu 20 până la 100% mai mici în comparație cu ale modelelor echipate cu motoare diesel, în funcție de opțiunea de combustibil aleasă.
Noile modele alimentate cu LNG sunt disponibile în versiune autotractor (4×2, 6×2, 6×4), cât și autoșasiu (4×2, 6×2, 6×4), cu masă totală de până la 64 de tone, pentru operațiuni de transport regional și distanțe lungi.
Propulsia noilor camioane este asigurată de motorul Volvo G13C de 13 litri cu 6 cilindri în linie, common-rail și unități injectoare cu duze separate pentru gaz și diesel, disponibil în două versiuni de putere 420 CP și 2.100 Nm, respectiv 460 CP și 2.300 Nm. Transmisia este I-Shift, iar tratarea ulterioară a gazelor de eșapament se face utilizând tehnologia SCR și filtru de particule.
În locul unui motor Otto (cu scânteie), aceasta fiind soluția convențională pentru majoritatea camioanelor alimentate cu gaz natural lichefiat sau comprimat, Volvo FH LNG și Volvo FM LNG funcționează cu motoare alimentate cu gaz, care utilizează tehnologia bazată pe ciclul diesel.
Acest lucru înseamnă că un operator de transport care alege varianta pe gaz poate face acest lucru fără a compromite eficiența consumului de combustibil sau fiabilitatea.
VEZI ȘI: Olanda ia în calcul taxarea camioanelor în funcție de kilometri parcurși
Consumul de combustibil este echivalent cu cel al motoarelor diesel Volvo, dar cu 15% până la 25% mai mic decât consumul motoarelor cu gaz convenționale.
Combustibilul utilizat este gaz natural lichefiat (LNG) sau biogaz, cunoscut ca bio-LNG. Ambele tipuri de combustibil conțin metan.
Dacă este utilizat biogazul, amprenta asupra mediului se poate micșora chiar și cu 100%, iar dacă se utilizează LNG, aceasta se micșorează cu 20%.
Pentru a maximiza autonomia, rezervoarele sunt disponibile în 3 variante cu 115 kg (275 l), 155 kg (375 l) sau 205 kg (495 l), pentru o autonomie de până la 1.000 km. LNG-ul este stocat la presiunea de 4 – 10 bari, și la o temperatură situată în intervalul -140 și -125° C. De asemenea, camioanele vin cu un rezervor diesel mic pentru pornirea la rece.
Timpul de alimentare cu gaz este similar cu cel necesar pentru alimentarea rezervorului cu motorină. În timpul condusului, combustibilul este încălzit, presurizat și transformat în gaz, înainte de a fi injectat în motor. Pentru a aprinde gazul, este adăugată o cantitate infimă de motorină, la momentul injecției.
O reducere de 100% a emisiilor de CO2 necesită ca motorina fosilă să fie înlocuită cu HVO (uleiuri vegetale hidrogenate) și combinată cu bio-LNG.
Volvo Trucks colaborează, acum, atât cu furnizorii de gaz natural, cât și cu clienții, pentru a dezvolta extinderea infrastructurii de LNG în Europa. Această dezvoltare este susținută politic în multe țări, dar și de către Uniunea Europeană.
O strategie pentru extinderea infrastructurii LNG este, de asemenea, inclusă în pachetele de acțiuni ale Comisiei Europene și ale Statelor membre, privind securizarea pe termen lung a rezervei de energie din Europa.
Vânzările modelelor Volvo FM LNG și Volvo FH LNG vor începe în 2018.
Volvo FH LNG și Volvo FM LNG au omologare de tip, fiind aprobate și certificate conform standardului european ECE R110.