ȘtiriUtilitare ușoare

Noile Opel Combo, Citroen Berlingo Van și Peugeot Partner

Noile Citroen Berlingo Van Peugeot Partner și Opel Combo formează familia de utilitare ușoare produse de Grupul PSA.

Grupul francez PSA are acum o familie completă de utilitare ușoare formată din Citroen Berlingo Van, Peugeot Partner și noul Opel Combo.

Noile Opel Combo, Citroen Berlingo Van și Peugeot Partner

Noul Citroen Berlingo Van este al treilea membru al familiei de utilitare ușoare dezvoltate de grupului francez PSA. Noul model împarte platforma tehnică EMP 2 cu modelele Peugeot Partner și Opel Combo.

Toate cele trei modele sunt oferite în două variante de lungime: una de 4,4 metri și ampatament de 2.785 mm și varianta XL de 4,75 metri și ampatament de 2,975 mm.

Citroen Berlingo a fost lansat în 1996 și s-a produs în peste 1.5 milioane de exemplare, fiind o utilitară ușoară preferată de numeroși profesioniști. Actuala generație este a treia și este disponibilă atât în variantă Cargo cât și pentru pasageri.

Noul Citroen Berlingo Van oferă o capacitate maximă de încărcare de 1000 kilograme pentru varianta cu ampatament normal și un volum de încărcare între 3.3 și 3.8 metri cubi.

Versiunea Berlingo Van XL oferă un volum de încărcare de 4.4 metri cubi, iar lungimea spațiului pentru încărcare este de 3.440 mm.

Noul model vine cu un design nou ce se încadrează în actualul limbaj de design al mărcii franceze, iar la nivel de dotări Citroen spune că oferă peste 20 de sisteme pentru asistarea celui de la volan.

Printre acestea există și un sistem ce îl avertizează pe șofer la supraîncărcarea mașinii: atunci când este atinsă 80% din capacitatea de încărcare martorul din bord se va aprinde în culoarea albă, iar când este atinsă capacitatea maximă, martorul va deveni portocaliu.

VEZI ȘI: Un inside despre cum ar putea arăta camionul viitorului în viziunea Mercedes-Benz

Pe lista de dotări mai există Head-Up Display, frână de parcare electrică și cruise control adaptiv.

În ceea ce privește motorizările, Citroen anunță trei unități disponibile: dieselul BlueHDI de 1.5 sau 1.6 litri și motorul pe benzină PureTech 1.2.

Noile Opel Combo, Citroen Berlingo Van și Peugeot Partner

Pe lângă transmisia manuală cu șase trepte, motorizările vor fi disponibile asociate și cu cutia de viteze automată EAT8 cu opt trepte. Motorul diesel de 1.5 litri oferă 130 CP, iar cel de 1.6 poate fi ales în variantele de 75 sau 100 CP. Pentru modelele echipate cu motor pe benzină puterea disponibilă este de 110 sau 130 CP

Noul model este configurabil în funcție de necesitățile clientului.

Două versiune de echipare interioară, Worker și Driver, vor personaliza interiorul în funcție de modul de folosire al utilitarei.

Worker este pentru profesioniștii care transportă materiale, echipament și personalul aferent. Versiunea oferă trei scaune în față și gardă la sol mărită cu 30 mm.

Driver este pentru companiile ce au nevoie de un automobil pentru drumuri lungi sau livrări în zone urbane, accentul fiind pus pe confortul celui de la volan.

De asemenea, noul Citroen Berlingo Van poate fi configurat cu una sau două portiere culisante laterale, sau în variantă cu acces doar prin portierele spate.

Peugeot Partner
Peugeot oferă interiorul i-Cockpit pentru noul Partner, o premieră pentru un vehicul utilitar din gama constructorului din Sochaux.

I-Cockpit este specific automobilelor de serie Peugeot și constă într-un layout ergonomic al interiorului, un volan compact, head-up display și un ecran tactil de 8 inch amplasat în centrul consolei centrale.

Ceasurile de bord sunt amplasate în partea de sus a volanului, păstrând trendul folosit în gama de automobile. Partner este singurul model dintre cele trei utilitare construite pe aceeași platformă care propune un interior mai îndrăzneț.

Noile Opel Combo, Citroen Berlingo Van și Peugeot Partner

Motorizările și dimensiunile spațiului de încărcare sunt identice cu cele ale modelului Citroen Berlingo Van.

Opel Combo
Și pentru că Opel a devenit parte din grupul francez PSA, noul Opel Combo împarte platforma cu modelele Peugeot Partner și Citroen Berlingo Van.

Generația anterioară a modelului Combo fusese dezvoltată de Opel împreună cu italienii de la Fiat, fiind de fapt un Fiat Doblo cu sigle Opel.

Actual Opel Combo este a cincea generație a utilitarei ușoare din gama constructorului german. Noul Opel Combo are aceleași dimensiuni ca și frații săi din Franța și oferă și o versiune crew cab ce poate transporta cinci persoane și echipament. Bancheta poate fi pliată în caz de nevoie.

Versiunea Opel se prezintă cu sistemul infotainmet Intellink și aceleași sisteme prezentate mai sus, inclusiv Permanent Rear View Camera, un sistem ce înlocuiește practic oglinda retrovizoare centrală, ce este greu de folosit în cazul unui automobil utilitar.

Noile Citroen Berlingo Van, Peugeot Partner și Opel Combo

Camera video din spate poate proiecta imagini în orice moment pe ecranul sistemului de infotainment, cel de la volan fiind permanent informat.

Opel Combo mai este dotat cu sistem de alertare în cazul unui impact iminent, poate detecta pietoni și poate frâna automat dacă situația o cere.

Din aceeași categorie...

Back to top button