EconomicLegislatiePatronate și sindicateȘtiri

Noile reglementări din Franța și Belgia pot crește tarifele de transport

UNTRR sfătuiește operatorii de transport să evite efectuarea perioadei de repaus în Belgia și Franța, ca urmare a introducerii de noi reglementări privind perioada de repaus săptămânal normală în cabina vehiculului, reglementări ce prevăd amenzi în cuantum de 1.800 Euro în Belgia și 30.000 Euro în Franța.

În situația în care operatorii de transport sunt obligați să tranziteze și să efectueze perioada de repaus săptămânal normală pe teritoriul aceste două state, aceștia vor fi nevoiți să crească tarifele de operare. UNTRR avertizează că, tarifele de operare vor suporta majorări deoarece operatorul de transport va fi obligat să suporte atât cazarea șoferilor pe perioada respectivă, cât și costurile aferente parcărilor păzite obligatorii pentru asigurarea condițiilor de siguranță ale mărfurilor transportate. Conform UNTRR, o posibilă soluție temporară este ca șoferul să efectueze această perioadă de repaus săptămânală, mai ales în cazul tranzitării Franței, în cort, lângă vehicul, dacă nu există interdicții clare în acest sens.

Noile reglementări din Franța și Belgia pot crește tarifele de transport

În Franța a intrat în vigoare Legea nr. 790 din 10 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial francez nr.159 din 11 iulie 2014, prin care se interzice conducătorilor auto să efectueze perioada de repaus săptămânal normală în cabina vehiculului. Nerespectarea regulamentului se consideră infracțiune și este amendată de 30.000 euro și un an de închisoare – pentru administrator firmă.

În data de 21 iunie 2014 a intrat în vigoare în Belgia decretul regal prin care se interzice efectuarea perioadei de repaus săptămânal normală în cabina vehiculului. Sancțiunea pentru nerespectarea acestei prevederi poate ajunge la 1800 euro.

Prevederile se referă exclusiv la perioada de repaus săptămânal normală, și nu se aplică în cazul perioadei de repaus săptămânal reduse conform Art. 8, pct. 6 și 8 din Regulamentul (CE) NR. 561/2006 din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere.

Atât Franța cât și Belgia pot verifica aplicarea legislației naționale doar pe teritoriile proprii și nu pot cere dovezi asupra modului în care a fost efectuată perioada de repaus săptămânal normală, pentru perioadele precedente, mai ales daca au fost realizate pe teritoriul altor state. Orice abuz vă rugăm să îl semnalați, însoțit de documente justificative la adresa redacției offce[at]infotrucker.ro sau office[at]untrr.ro

PuteȚi consulta versiunea finală intrată în vigoare pe teritoriul francez AICI

Din aceeași categorie...

Back to top button