InfoTechȘtiriTehnologie

MAN TGX D38 disponibil cu un sistem de frânare de urgenţă complex

Pe modelul MAN TGX D38 este montat un asistent de frânare de urgenţă complex ce combină informația de la un senzor radar cu cea primită de la o camera video montată în parbiz.

Acesta cuprinde toate tipurile de vehicule, pentru care, începând cu luna noiembrie 2015, este prevăzută obligaţia echipării, în cazul vehiculelor noi, deci cea mai mare parte a camioanelor MAN. Asistentul pentru frânare de urgenţă EBA, montat de către MAN începând cu luna iulie 2015, depăşeşte deja cu mult cerinţele legale înăsprite ale nivelului 2 impuse, ce sunt valabile din noiembrie 2018 pentru autovehiculele nou înmatriculate. Prin aceasta, clienţii obţin un sistem sigur pentru viitor şi care își păstrează valoarea.

Noua generaţie a sistemului de frânare în caz de urgenţă Emergency Brake Assist EBA de la MAN îmbină informaţia primită de la senzorul radar, aflat în partea frontală, cu cele primite de la camera din parbriz. Prin intermediul acestei funcţii a senzorilor, sistemul dispune de posibilitatea de a interpreta cu mai multă încredere scenarii complexe de circulaţie. Autovehiculele ce rulează în faţă, precum şi obstacolele fixe vor putea fi identificate mai rapid şi cu o siguranţă crescută. Prin aceasta, sistemul câştigă timp, pentru ca în caz de necesitate, să declanşeze o frânare de urgenţă. Astfel, în caz de urgenţă, autovehiculul poate să reducă mai mult viteza şi să se oprească mai repede, acei câţiva metri putând fi decisivi.

MAN TGX D38 disponibil cu un sistem de frânare de urgenţă complex

Emergency Brake Assist reacţionează la un obiect recunoscut pentru care ar fi necesară o frânare de urgenţă, precum şi lipsa de reacţie a şoferului (fie că este vorba despre o schimbare a benzii de mers sau o frânare), iniţiind măsuri decalate în timp: în primul rând se realizează o avertizare a şoferului prin intermediul unui sunet persistent, cât şi a unei avertizări vizuale afişate pe bord. În acest moment urmează să se umple deja conductele de frână, pentru a scurta timpul de reacţie. Concomitent, pentru avertizarea timpurie a celor care circulă în spate, sunt activate stopurile de frână.

VEZI ȘI: MAN a lansat o nouă generație de sisteme de siguranță

Asistentul de frânare de urgenţă de la MAN reduce cuplul motor deja începând cu faza de avertizare. Acesta este un efect suplimentar sesizabil de avertizare, menit să atragă atenţia unui şofer eventual neatent. Dacă şoferul nu reacţionează, pentru o avertizare suplimentară, urmează o frânare automată (avertizare prin frânare). În cazul în care pericolul de coliziune încă mai poate fi recunoscut şi şoferul nu arată nicio reacţie, EBA iniţiază o frânare de urgenţă, prin care, chiar şi de la o viteză de 80 km/h, se evită o tamponare.

Conlucrarea dintre radar şi camera video reduce într-o mare măsură pericolul avertismentelor nejustificate, deoarece pentru recunoaşterea obiectelor sunt utilizate două tehnologii diferite. Prin aceasta, MAN îşi atinge obiectivul de a irita şoferul cât mai puţin prin semnale de avertizare.

Semnal de frânare de urgenţă ESS
Semnalul de frânare de urgenţă ESS (Emergency Stopping Signal) activează în cazul unei frânări de urgenţă, suplimentar pe lângă stopurile de frână, şi semnalizarea de avarie, având o frecvenţă mărită de intermitenţă (semnalizare în caz de frânare de urgenţă), indicând astfel celor ce rulează din spate situaţia de urgenţă. Testele au evidenţiat că o avertizare timpurie poate evita accidentele provocate prin tamponare.

Noul Lane Guard System LGS şi ACC
Noul Lane Guard System (LGS) dispune de cea mai nouă tehnologie a camerelor video. Aceasta permite o înaltă precizie de recunoaştere a benzii de mers, reducând la minim avertizările nejustificate. Începând cu o viteză de 60 km/h, LGS supraveghează poziţia de rulare raportată la banda de mers şi îl avertizează pe şofer dacă trece neintenţionat peste marcajul dintre benzi.

Funcţii suplimentare cresc confortul şoferului. Noul sistem recunoaşte în mod autonom atunci când se schimbă condiţiile benzii de circulaţie: o avertizare de încredere este posibilă numai atunci, când există un marcaj de benzi şi pe stânga şi pe dreapta, banda prezentând o lăţime minimă. Noul LGS ia în considerare şi faptul că mulţi conducători de autovehicule rulează de preferinţă, pentru o siguranţă sporită, pe partea exterioară a benzii de circulaţie – deci, în ţările cu circulaţie de dreapta, pe marginea din dreapta – astfel încât pe această parte, avertizarea este emisă mai târziu. De asemenea, sistemul se adaptează automat la ţările cu circulaţie pe dreapta sau pe stânga. Prin aceasta, şoferul beneficiază de o filozofie adaptivă de avertizare.

Pe autostrăzi şi pe sectoare de drumuri interurbane, cu o bună infrastructură, tempomatul Adaptive Cruise Control (ACC), reglat în funcţie de distanţă, adaptează automat viteza de circulație, păstrând o distanță rezonabilă de siguranță.

ACC este o extensie inteligentă a reglării vitezei de parcurs, controlând în acelaşi timp şi sistemele de frânare ale autovehiculului. Prin aceasta, şoferul este ajutat în special pe sectoare lungi de autostradă. Păstrarea automată a distanței de siguranță corecte, crește în mod semnificativ securitatea circulaţiei. Pentru aceasta, noul ACC lucrează cu două sisteme independente de senzori, cu radarul şi cu camera video. Senzorul radar recunoaşte autovehiculele ce se deplasează în faţă şi determină viteza, distanţa şi poziţia acestora faţă de propriul autovehicul. Camera video, situată în parbriz dispune de o recunoaştere independentă a obiectelor şi în plus prelevează şi informaţii cu privire la marcajele benzilor de mers. Camera şi radarul comunică permanent între ele, corelându-şi informaţiile colectate. Astfel, chiar şi în condiţiile unor trasee complexe, autovehiculul din faţă poate fi recunoscut cu cea mai mare precizie şi încredere. Sistemul MAN, cu cameră şi radar, funcţionează pe şosele interurbane sinuoase cu mult mai exact decât sistemele care utilizează exclusiv radarul.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button