Pachet de MobilitateUtil

Norme suplimentare privind perioadele de conducere și de odihnă introduse la 20 august 2020

Autoritatea Europeană a Muncii a publicat un pliant informativ privind perioadele de conducere și de odihnă, care include și norme suplimentare introduse după 20 august 2020, prin Pachetul de Mobilitate.

Principala modificare este că perioadele de repaus săptămânal normale nu pot fi efectuate la bordul vehiculului

Norme suplimentare privind perioadele de conducere și de odihnă introduse la 20 august 2020
 • Angajatorul dumneavoastră trebuie să plătească pentru un spațiu de cazare adecvat, cu spații de dormit și instalații sanitare adecvate, unde să vă puteți odihni.
 • Angajatorul dumneavoastră trebuie să vă permită să vă întoarceți, în fiecare perioadă de trei sau patru săptămâni consecutive (în funcție de cum ați ales cele două perioade de repaus săptămânal reduse consecutive), într-unul dintre următoarele două locuri, pentru a efectua perioada de repaus săptămânal normală:
  1. Centrul operațional al întreprinderii angajatoare din statul membru UE de stabilire în care aveți reședința în mod normal sau
  2. Locul dumneavoastră de reședință atunci când acesta este diferit de locul de stabilire al întreprinderii angajatoare.

Dacă sunteți conducător auto care efectuează operațiuni de transport internațional de mărfuri:

 • Puteți efectua două perioade consecutive de repaus săptămânal reduse în străinătate, cu condiția ca în oricare patru săptămâni consecutive să aveți cel puțin patru perioade de repaus săptămânal;
 • Cel puțin două dintre aceste perioade de repaus trebuie să fie perioade de repaus săptămânal normale;
 • După două perioade consecutive de repaus săptămânal reduse angajatorul dumneavoastră trebuie să vă organizeze timpul de lucru astfel încât să vă permită să vă întoarceți într-unul din locurile menționate în secțiunea anterioară [punctele (1) și (2)], în săptămâna care urmează unei perioade de repaus săptămânal normale mai mare de 45 de ore luate în compensație;
 • Compensația trebuie să fie luată imediat înainte de perioada de repaus săptămânal normală din următoarea săptămână.

Întreruperi în cadrul transportului cu feribotul/trenul

Perioada de repaus zilnic normală sau perioada de repaus săptămânal redusă poate fi întreruptă în cazul în care însoțiți un vehicul transportat cu feribotul sau cu trenul.

 • Sunt permise cel mult două întreruperi, a căror durată nu trebuie să depășească o oră în total.

În timpul acestei perioade de repaus săptămânal reduse trebuie să aveți acces la o cabină de dormit sau la o cușetă.

Această excepție se aplică numai pentru perioadele de repaus săptămânal normale dacă durata programată a deplasării este de cel puțin 8 ore și dacă conducătorul auto are acces la o cabină de dormit.

Este posibil să nu petreceți o parte din perioada de repaus săptămânal normală în vehicul înainte de îmbarcarea la bordul feribotului/trenului și/sau după debarcarea de la bordul acestora.

VEZI ȘI: Timpii legali de conducere și perioadele de repaus zilnice și săptămânale

Norme suplimentare privind perioadele de conducere și de odihnă: Trecerea frontierei

Înainte de prima oprire, introduceți manual simbolul țării în care intrați după trecerea frontierei unui stat membru.

Această primă oprire trebuie efectuată la cel mai apropiat posibil loc de oprire la frontieră sau după trecerea frontierei.

În cazul în care treceți frontiera unui stat membru pe un feribot sau cu trenul, trebuie să introduceți simbolul țării în portul sau în stația de sosire.

Locul de începere/încheiere a zilei de lucru

Trebuie să introduceți simbolul țărilor în care a început și s-a încheiat ziua de lucru.

Utilizarea comutatorului de mod de operare

În cazul în care vi se aplică regulamentul privind timpul de lucru al conducătorilor de autovehicule destinat transportului de mărfuri sau de persoane, trebuie să utilizați tahograful pentru a înregistra corect toate activitățile.

În cazul transportului de persoane se aplică ”regula celor 12 zile”

În anumite circumstanțe, pentru conducătorii auto care efectuează o singură deplasare internațională, perioada de repaus săptămânal poate fi amânată până la sfârșitul celei de a 12-a zile. Dacă vehiculul este echipat cu un tahograf analog, această excepție nu se aplică.

Perioada de repaus trebuie să fie efectuată după cum urmează:

 • cu cel puțin 45 de ore înainte de efectuarea deplasării;
 • cel puțin o perioadă de repaus săptămânal normală și una redusă legate între ele (69 de ore) sau două perioade de repaus săptămânal normale (45 de ore + 45 de ore), după efectuarea deplasării.

Dacă alegeți perioada de repaus săptămânal redusă, reducerea trebuie să fie compensată prin efectuarea unei perioade echivalente de repaus în bloc cu altă perioadă de repaus înainte de sfârșitul celei de a treia săptămâni care urmează după perioada de derogare.

Vehicule cu un singur echipaj: dacă conduceți între orele 22:00 și 06:00 puteți conduce cel mult trei ore fără pauză.

Din aceeași categorie...

Back to top button