GreenZone

Norvegia: Drone maritime folosite în transportul de mărfuri

ASKO Maritime a inaugurat primele două drone maritime pentru transportul de mărfuri care vor fi operate în fiordul Oslo.

Înființată pentru a pune în aplicare dezvoltarea și implementarea transportului maritim de mărfuri fără emisii și pentru a promova soluții logistice durabile și inovatoare, ASKO Maritime a dezvoltat nave electrice și autonome (drone maritime), inclusiv infrastructura portuară conectată care transportă remorci și containere cu ajutorul unor vehicule fără șofer.

Scopul este de a îndepărta cât mai mult posibil transportul de mărfuri de pe șosea și, astfel, de a reduce emisiile de CO2 în zona metropolitană Oslo.

Aceste drone maritime aduc mărfurile peste fiordul Oslo, iar camioanele cu propulsie electrică le livrează apoi la marile depozite ale companiei. ASKO furnizează alimente pentru lanțurile celui mai mare grup alimentar din Norvegia, Norgesgruppen.

Prima conexiune cu emisii zero între cele două porturi Horten și Moss de pe fiordul Oslo a fost inaugurată.

VEZI ȘI: Investiție într-o nouă rețea de încărcare pentru camioane electrice în Germania

Cele două drone maritime vor contribui la reducerea costurilor de transport, înlocuind un milion de kilometri de transport rutier cu camioane pe an (ceea ce corespunde la aproximativ 16.600 de ore de condus pe an) și economisind 5.000 de tone de emisii de CO2 pe an.

Navele, cu o lungime de 67 de metri, au fost construite la Cochin Shipyard Limited (CSL) din India, cu ajutorul unei finanțări de aproximativ 12,8 milioane de dolari din partea guvernului norvegian, ca parte a unui proiect care vizează asigurarea transportului de mărfuri fără emisii de noxe prin fiordul Oslo.

Reutilizarea inteligentă a bateriilor cu ajutorul AI

Electrificarea sectorului logistic generează o nevoie enormă de baterii noi și împinge rețeaua electrică la limită.

ASKO Maritime colaborează cu compania tehnologică norvegiană Hagal AS pentru a pune în aplicare proiectul într-un mod cât mai sustenabil posibil. Tehnologia Hagal permite reutilizarea inteligentă a bateriilor prin utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru a optimiza utilizarea fiecărei celule de baterie și pentru a maximiza durata de viață a acesteia.

Rezultatul este reprezentat de module de baterii rentabile și de înaltă calitate care pot asigura un flux stabil de energie, pot reduce vârfurile de consum de energie și pot regla frecvența în rețea.

Din aceeași categorie...

Back to top button