Tehnologie

Noua generație a tahografului inteligent Stoneridge SE 5000-8

Noua generație a tahografului inteligent Stoneridge SE 5000-8 vine cu un nou afișaj de date și funcție automată de detectarea și înregistrarea a punctelor de trecere a frontierei.

Votat în vara lui 2020, Pachetul de Mobilitate introduce modalități mai bune de control a timpilor de condus și odihnă a șoferilor de camioane, în special datorită noi generații a tahografului inteligent, care va deveni obligatorie din 2023 pentru vehiculele grele nou înmatriculate.

Noua generație a tahografului inteligent Stoneridge SE 5000-8

Această nouă generație răspunde modificărilor aduse Regulamentelor 165/2014 și 561/2006 în urma aprobării Pachetului de Mobilitate. Cadrul tehnic va fi prezentat vara viitoare. Marea noutate este adăugarea funcțiilor tahografice de înregistrare automată a punctelor de trecere a frontierei și a perioadelor de încărcare și descărcare, precum și a locației acestora.

Capacitatea de stocare a activității va fi extinsă de la 28 la 56 de zile, în timp ce dispozitivul va trebui să trimită mesaje DSRC pentru a permite autorităților de control să colecteze de la distanță date privind timpul de condus al șoferului.

Ca rezultat, noua versiune a tahografului inteligent va încorpora hărți actualizate în mod regulat în memoria sa, precum și tehnologia OSNMA (Open Service Navigation Message Authentication) pentru a face semnalul GNSS mai fiabil. Odată cu intorducerea acestei versiuni vor trebui utilizate și noi carduri tahograf cu capacitate de stocare crescută, care vor conține informații despre șofer, companie, service și control.

Stoneridge anticipează reglementările viitoare prin prezentarea noii versiuni a SE5000-8. În ceea ce privește trecerea frontierei, noul tahograf inteligent de la Stoneridge folosește cartografia integrată pentru a sugera automat țara de pornire imediat ce șoferul trece o frontieră.

Când tahograful detectează, folosind semnalul GNSS și cartografia integrată, că vehiculul se află într-o țară nouă de mai bine de 2 minute, funcția de detectare a frontierelor se va activa. La următoarea pauză de condus, va apărea pe ecran notificarea de alegere a zonei geografice, permițând șoferului să valideze noua țară.

Pentru a facilita înregistrarea țării în care vehiculul operează, noua generație Stoneridge SE5000-8 folosește funcțiile GNSS încorporate pentru a-i reaminti automat șoferului dacă indică țara de plecare sau sfârșitul zilei.

VEZI ȘI: Dispozitivul interoperabil Telepas este activ și în Bulgaria

Astfel, atunci când își pornește vehiculul și introduce cardul tahograf timp de 180 de minute sau mai mult, cu o pauză înregistrată, șoferul primește o notificare pe tahograf cu posibilitatea de a introduce țara de pornire a noii perioade de lucru.

Țara propusă va fi selectată automat luând în considerare poziția GNSS și cartografia integrată. Apoi, șoferul are 2 minute pentru a confirma dacă dorește să selecteze țara propusă înainte ca mesajul să dispară. 

Noua versiune Stoneridge SE5000-8 vine cu un nou afișaj de date despre activitatea șoferului (DTD), care arată informații referitoare la ziua curentă, fără a lua în considerare istoricul.

În plus, acesta oferă posibilitatea șoferului de a porni contorul de 4,30 ore la cerere pentru a răspunde la situații specifice.

Mai ușor de utilizat
Noul SE5000-8 Connekt încorporează o funcție de actualizare automată a fusurilor orare în raport cu poziția vehiculului. Schimbarea orei locale va avea loc automat atunci când este detectat un nou fus orar, inclusiv în timpul unei perioade de conducere.

Gestionarea mesajelor de eroare și a cardurilor tahografice este îmbunătățită. Stoneridge a optimizat stocarea datelor în dispozitiv. Pentru atelierele service aprobate, meniul Tachograph INFO va oferi acces la numărul de serie DSRC și informații referitoare la certificarea acestuia.

De asemenea, noua versiune SE5000-8 va permite autorităților de control să colecteze de la distanță date privind timpul de condus al șoferului. Din 2024, autoritățile vor trebui să fie echipate cu interfața DSRC.

Din aceeași categorie...

Back to top button