Noul Cod Rutier din Italia: Cele mai importante modificări
Noul Cod Rutier din Italia va intra în vigoare la 14 decembrie, majorând sancțiunile pentru anumite încălcări și introducând sancțiuni mai severe pentru contravenienți.
Noul Cod Rutier din Italia introduce măsuri mai stricte pentru utilizarea telefonului mobil la volan, respectiv consumul de alcool și droguri, precum și pentru depășirea bicicletelor.
În plus, reglementează utilizarea „sistemelor telematice” pentru controlul traficului, consolidând mecanismele de verificare a infracțiunilor.
O altă modificare importantă vizează utilizarea radarelor, care sunt adesea folosite de autoritățile locale pentru generarea de venituri, mai degrabă decât pentru sporirea siguranței rutiere.
De asemenea, sancțiunile devin mai severe pentru șoferii recidiviști prinși conducând sub influența alcoolului, utilizând telefonul mobil la volan sau depășind limitele de viteză în zone urbane.
Aceștia vor trebui să respecte obligația de alcoolemie zero și să monteze, pe propria cheltuială, un dispozitiv alcolock. În plus, se introduce suspendarea pe termen scurt a permisului, pentru 7 sau 15 zile.
Noul Cod Rutier din Italia: cele mai importante sancțiuni
Pentru conducerea sub influența alcoolului, sancțiunile nu se modifică (acestea vor crește ușor de la 1 ianuarie 2025 pentru ajustarea anuală). Există patru niveluri ale concentrație a alcoolemiei:
- sub 0,5 g/l – nu există nicio sancțiune, cu excepția minorilor, a șoferilor începători și a șoferilor profesioniști (amendă de 168 de euro);
- între 0,5 și 0,8 g/l – există o sancțiune (contravenție) de la 573 la 2.170 de euro, plus suspendarea permisului de conducere de la trei la șase luni;
- între 0,8 și 1,5 g/l – închisoare de până la șase luni, amendă între 800 și 3.200 de euro și suspendarea permisului de conducere de la șase luni la un an;
- peste 1,5 g/l – închisoarea de la șase luni la un an, amendă de la 1.500 la 6.000 de euro și suspendarea permisului de conducere de la unu la doi ani. De asemenea, în cazul unui accident pentru care șoferul este parțial responsabil, vehiculul este sechestrat timp de șase luni. În caz de alcoolemie ridicată, sancțiunea poate duce la retragerea permisului de conducere.
Recidiva în cazul consumului de alcool la volan va fi sancționată mult mai sever în noul Cod Rutier din Italia. Șoferii care au fost deja condamnați pentru conducere sub influența alcoolului, cu o alcoolemie mai mare de 0,8 g/l, vor primi pedepse crescute cu o treime față de sancțiunile aplicate la prima abatere.
De asemenea, aceștia vor fi obligați să respecte o limită zero de alcoolemie, specificată pe permisul de conducere prin mențiunea „Cod 68. Fără alcool”.
La fiecare reînnoire a permisului, vor trebui să treacă un examen medical pentru a demonstra aptitudinea de a conduce. În cazurile grave, permisul va fi marcat cu „Cod 69”, indicând interdicția de a conduce vehicule care nu sunt dotate cu dispozitiv alcolock.
În cazul conducerii sub influența drogurilor, legislația elimină necesitatea de a dovedi starea de alterare a șoferului pentru a constitui infracțiunea. Astfel, un simplu test pozitiv care identifică prezența substanțelor interzise este suficient pentru declanșarea sancțiunilor, care includ suspendarea sau revocarea permisului de conducere pentru până la trei ani. În caz de recidivă, sancțiunile sunt aliniate cu cele pentru alcoolemie peste 1,5 g/l și includ revocarea permisului.
Pentru utilizarea telefonului mobil la volan, amenzile cresc semnificativ, variind acum între 250 și 1.000 de euro, față de 165-660 anterior. În plus, este prevăzută suspendarea permisului pentru o săptămână (dacă șoferul are cel puțin 10 puncte pe permis) sau 15 zile (dacă are mai puțin de 10 puncte), iar aceste perioade se dublează în cazul în care utilizarea telefonului duce la un accident. Pentru recidivă, amenda poate ajunge până la 1.697 de euro.
VEZI ȘI: Italia: Arestări în cazul mai multor furturi din depozite logistice
În cazul încălcării limitelor de viteză, recidiva este pedepsită mai aspru, în special în zonele urbane. Dacă o persoană depășește limita de viteză între 10 și 40 km/h pentru a doua oară într-un oraș, amenda se majorează la 220-880 de euro. Pentru depășiri mai mari de 40 km/h, se aplică o suspendare scurtă a permisului, între 15 și 30 de zile, în loc de una până la trei luni.
În privința utilizării radarelor, noul Cod Rutier prevede că, dacă sunt constatate mai multe infracțiuni pe aceeași porțiune de drum într-un interval de o oră, se aplică o singură sancțiune, corespunzând celei mai grave, cu o majorare de o treime.
Suspendarea pe termen scurt a permisului
Noul Cod Rutier din Italia introduce măsura suspendării pe termen scurt a permisului de conducere, de 7 sau 15 zile, care poate fi aplicată direct la fața locului de către agentul constatator. Aceasta vine în completarea suspendărilor mai lungi, care continuă să fie valabile pentru alte tipuri de infracțiuni.
Durata suspendării scurte depinde de numărul de puncte rămase pe permis. Șoferii cu 20 de puncte nu sunt afectați, deoarece măsura vizează recidiviștii.
Astfel, cei cu mai puțin de 10 puncte primesc o suspendare de 15 zile, iar cei cu 10–19 puncte se confruntă cu o suspendare de 7 zile. Dacă încălcarea regulilor de circulație provoacă un accident, durata suspendării se dublează.
Contravențiile care pot duce la suspendarea pe termen scurt a permisului sunt:
- Conducerea pe o direcție interzisă;
- Încălcarea interdicției de depășire;
- Trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
- Neutilizarea centurii de siguranță;
- Conducerea cu o alcoolemie sub limita de 0,5 g/l, în cazul șoferilor obligați să respecte regula de alcoolemie zero.
Sancțiuni pe baza camerelor video
Pe autostrăzi și drumurile extraurbane principale din Italia, încălcările grave ale regulilor de circulație pot fi constatate cu ajutorul camerelor de supraveghere și al sistemelor telematice.
Aceste măsuri vizează îmbunătățirea siguranței rutiere și includ următoarele infracțiuni:
- Circulația vehiculelor interzise pe anumite tronsoane;
- Mersul pe contrasens, o încălcare deosebit de periculoasă;
- Utilizarea necorespunzătoare a benzilor de circulație, cum ar fi circulația pe benzile rezervate altor categorii de vehicule;
- Ocuparea incorectă a benzilor de accelerare sau decelerare;
- Staționarea fără utilizarea luminilor de poziție, contrar reglementărilor;
- Nerespectarea reglementărilor privind plata taxelor de drum.