Economic

Noul Cod Vamal al UE urmărește introducerea declarațiilor vamale 100% electronice

Noul Cod Vamal al Uniunii Europene urmărește trecerea de la declarațiile vamale pe hârtie la declarațiile vamale electronice (100%), până în anul 2020.

De asemenea, noul Cod Vamal comunitar introduce statutul de Operator Economic Autorizat, pentru a consolida securitatea deplasării de mărfuri în regiune.

Noul Cod Vamal al UE urmărește introducerea declarațiilor vamale 100% electronice

Imaginea ofițerului vamal cu un teanc de formulare în mână, direcționând colete și ștampilând manual cererile, este acum de domeniul trecutului. Prin noul Cod Vamal Comunitar (UCC – Union Customs Code), care a intrat în vigoare la data de 1 mai 2016, Uniunea Europeană întreprinde reforme profunde pentru a facilita comerțul cu restul mapamondului.

Siguranță sporită și securitate prin statutul AEO
Noul cod UE accentuează securitatea deplasării mărfurilor prin introducerea statutului de Operator Economic Autorizat (AEO – Authorized Economic Operator).

De la momentul atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001, securitatea a devenit o preocupare majoră pentru Organizația Mondială a Vămilor, care a implementat în 2005 standardul SAFE, pentru a preveni actele teroriste care ar putea profita de rutele comerciale internaționale tradiționale.

În scopul sporirii eficienței, standardele SAFE au condus la crearea statutului de Operator Economic Autorizat (AEO) în anul 2008. Cu toate acestea, avantajele  aduse companiilor industriale și operatorilor au rămas neclare.

Prin noul Cod Vamal, Uniunea Europeană a făcut ca statutul AEO să fie necesar pentru extinderea internațională. Posesorii autorizați beneficiază de numeroase prevederi care le facilitează procedurile vamale și le permit dobândirea accelerată a autorizație, reduc garanția multilaterală care acoperă dările vamale, primesc notificări ale verificărilor vamale asupra mărfii și își pot alege postul vamal pentru efectuarea acestor verificări.

VEZI ȘI: Poziția companiei de transport Vercesi SpA cu privire la situația patronului său

În schimbul avantajelor oferite de statutul său, operatorul economic autorizat trebuie să furnizeze mai multe informații în fiecare etapă a procesului logistic. Acest lucru face posibilă îmbunătățirea urmăririi mărfurilor, în special în transportul aerian și naval.

Sfârșitul formularelor pe suport de hârtie
A doua schimbare majoră se referă la introducerea declarațiilor vamale 100% electronice, începând cu data de 31 Decembrie 2020. Vămile Europene intenționează să faciliteze deplasarea de mărfuri și, totodată, să stimuleze creșterea în cadrul uniunii. De asemenea, vămile doresc să îmbunătățească urmărirea mărfurilor.

Scopul este ca toate statele membre să aibă acces la aceleași informații prin intermediul unui sistem conectat și centralizat, care permite vizibilitatea perfectă, în timp real, a mărfurilor care intră și ies din Europa.

Autorizație vamală centralizată
Noul Cod Vamal comunitar reprezintă o inovație prin introducerea unui nou principiu: separarea fluxurilor de declarații de import și export de fluxurile fizice de mărfuri, până în anul 2020. Până acum, procedurile vamale trebuiau să se desfășoare la locul de sosire a mărfii, ceea ce forța agenții autorizați, ca GEFCO să acopere un teritoriu cât mai mare, pentru a răspunde nevoilor clienților industriali.

2020, anul schimbărilor importante
Data limită este 31 decembrie 2020. Până la această dată, schimbul de informații și metodele de depozitare trebuie să fie operaționale între administrațiile vamale, operatori și Comisia Europeană.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button