Camioane

Noul motor D17: Mai multă putere și cuplu pentru Volvo FH16

În cele mai solicitante activități de transport rutier, puterea și cuplul fac diferența. Acesta este motivul pentru care Volvo Trucks a dezvoltat noul motor D17.

Cu până la 780 CP și 3.800 Nm, noul D17 este cel mai puternic motor proiectat vreodată de Volvo Trucks. Este conceput cu scopul de a gestiona cu ușurință cele mai grele încărcături, oferind în același timp un nivel excelent de productivitate și durabilitate.

Noul motor vine cu o capacitate mai mare, de 17,3 litri. Puterea frânei de motor pe întregul interval de viteze este fără precedent, iar capacitatea de reacție a motorului este remarcabilă, permițând schimbarea rapidă a treptelor de viteză. Toate acestea au ca rezultat cea mai bună manevrabilitate din clasă. Proprietarii de camioane vor aprecia, de asemenea, eficiența îmbunătățită a consumului de combustibil și sarcina utilă mai mare.

Motorul D17 este disponibil pe cea mai recentă versiune a modelului Volvo FH16 și pe noul model Volvo FH16 Aero.  ”Clienții care aleg acest motor vor simți pur și simplu diferența când vor conduce acest camion. De asemenea, cred că vor simți o diferență și în ceea ce privește productivitatea și economia de combustibil. Este un motor care are un mare potențial de creștere a performanțelor și a profitabilității activităților de transport rutier, reducând în același timp și emisiile de CO2”, spune Marcos Weingaertner, manager de produs la Volvo Trucks.

Mai multă energie, cu mai puțin combustibil

Când au dezvoltat noul D17, inginerii Volvo Trucks au avut ca obiectiv un motor care să îndeplinească cele mai înalte cerințe în materie de putere, cuplu, frână de motor și eficiență energetică. De asemenea, noul motor este mai ușor și foarte receptiv.

Noul motor D17: Mai multă putere și cuplu pentru Volvo FH16

”Atunci când vă deplasați în rampă pe porțiuni abrupte, cu încărcături maxime, pe un drum dificil în zona unei mine, într-o pădure sau pe autostradă, ultimul lucru pe care vi-l doriți este să rămâneți blocat. În astfel de situații, puterea de tracțiune și schimbarea rapidă a treptelor de viteză sunt extrem de importante pentru a vă duce misiunea la bun sfârșit. De aceea, ne-am concentrat toate eforturile pentru a face lanțul cinematic D17 puternic, fiabil și receptiv. Veți simți că puteți avea încredere în camion”, a declarat Ivar Sahlén, manager principal de proiect în cadrul Volvo Group Trucks Technology Powertrain.

VEZI ȘI: Alte noutăți Volvo: I-See adaptează viteza în curbe și I-Save de 480 CP

Toate aceste obiective au fost realizate cu ajutorul mai multor îmbunătățiri. Iată câteva dintre soluțiile tehnice folosite de motorul D17:

 • cilindree de 17,3 litri
 • un nou turbocompresor eficient, care sporește capacitatea de reacție a motorului și experiența de rulare
 • design inovator al pistonului ondulat brevetat de către Volvo Trucks, care optimizează combustia și reduce emisiile
 • presiunea de vârf crescută în cilindru, ce permite o putere de ieșire mai mare
 • designul nou al injectoarelor, care asigură cea mai bună economie de combustibil
 • piese mobile îmbunătățite și optimizate pentru a reduce fricțiunea
 • o cutie de viteze actualizată, ce poate gestiona nivelul mare de putere și cuplu
 • n nou turbocompresor eficient sporește capacitatea de reacție a motorului.

Ce industrii vor beneficia cel mai mult de motorul D17?

Noul motor D17: Mai multă putere și cuplu pentru Volvo FH16

 • Construcții grele: Proiecte mari în domeniul construcțiilor sau mine, unde productivitatea ridicată este esențială, iar puterea și cuplul sunt în prim-plan.
 • Transport de cherestea: În țări precum Suedia, Finlanda și Norvegia, încărcături uriașe de cherestea sunt transportate în mod regulat din păduri către fabricile de prelucrare sau porturi. Drumurile sunt adesea accidentate, iar combinația dintre puterea mare a motorului și performanța frânei de motor va spori productivitatea.
 • Transporturi grele: Atunci când transportați echipamente de mari dimensiuni, cum ar fi utilaje grele sau pale de turbine de eoliene, aveți nevoie de un camion cu un lanț cinematic capabil de un cuplu mare în care să puteți avea încredere în orice situație.
 • Autotrenuri de mare tonaj și de cursă lungă: Combinațiile mai lungi, precum cele întâlnite în Australia, care se deplasează cu 90-100 km/h sau care transportă cel puțin 220 de tone, au nevoie de lanțuri cinematice fiabile și puternice. În plus, în cazul transporturilor de mare tonaj și de cursă lungă în condiții topografice dificile, Volvo FH16 Aero cu motorul D17 asigură un nivel bun în ceea ce privește viteza medie și productivitatea.

Pentru a satisface nevoile diferiților clienți din cadrul fiecărui segment, motorul D17 este disponibil în trei versiuni diferite:

 • 780 CP și 3.800 Nm
 • 700 CP și 3.400 Nm
 • 600 CP și 3.000 Nm

Impact redus asupra mediului

Pentru a reduce și mai mult emisiile, există și alternative fără combustibili fosili. Toate versiunile de putere sunt certificate pentru a funcționa cu HVO obținut din resurse regenerabile. Versiunea de 700 CP este, de asemenea, certificată pentru a funcționa cu biodiesel 100% (B100).

Eficiența energetică a motorului D17 și capacitatea acestuia de a funcționa cu HVO și B100 le va oferi clienților șansa de a-și reduce amprenta asupra mediului în cadrul operațiunilor desfășurate.

Din aceeași categorie...

Back to top button