Noul Volvo VNL redefinește conceptul de camion american

Volvo a lansat pe piața nord-americană noul Volvo VNL destinat curselor lungi, un camion care redefinește conceptul de American Truck.
Lansarea noului Volvo VNL pe piața din America de Nord a consemnat și un record mondial Guinness pentru cel mai mare unboxing din lume, despre care am scris la momentul respectiv.
Acum, vrem să vă povestim mai mult despre camion și tehnologia pe care o cuprinde, cea mai mare parte fiind deja cunoscută în Europa.
În echiparea standard, Volvo VNL vine dotat cu motoare D13, pe care le folosim şi noi prin Europa. Opţional, americanii pot comanda împreună cu versiunile mici de cabină, motoare D11, de asemenea, cunoscute nouă.
O altă cunoştinţă mai veche, de pe vremea Euro IV, este şi D13 TC (turbocompound), care, la Volvo, nu au fost prea îndelung folosite, iar acolo furnizează 500 CP (după normele SAE).
În fine, ultimul motor oferit este un Cummins de 15 litri cu până la 565 CP – ar fi interesant de aflat motivul pentru care propulsorul D16 nu a ajuns şi în SUA, ci doar… în restul lumii.
Pentru transmisie, Volvo Trucks încearcă să-i educe şi pe ”cowboys” cu avantajele I-Shift, oferindu-le standard această transmisie. Pentru cei mai căpoşi dintre ei există şi opţiunea cutiilor lor din moşi-strămoşi, Allison. Educaţie face cu ei şi la nivelul celorlalte componente.
Constructorul declară că noul VNL, cabină, motor, transmisie plus sisteme de asistare de siguranţă, asigură o economie de 7.5 procente faţă de versiunea similară de acum doi ani.
Mai mult ca sigur, numărul este mult mai mare dacă s-ar fi raportat la concurenţa tradiţională, care încă produce ca acum 30 de ani cabine nituite.
VEZI ȘI: Sindicatul belgian BTB-ABVV are birou oficial în România
După cum v-aţi dat seama din fotografii este vorba despre un cap tractor anume pregătit pentru circulaţia pe ”Interstate”, pentru drumuri lungi.
Iar ce ne fascinează pe noi nu sunt neapărat detaliile tehnice, care încep să semene până la suprapunere cu ale noastre, ci cabina.
Volvo Trucks North America, a intervievat mii de şoferi pentru a le afla preferinţele şi nevoile în materie de condus şi odihnă. Unele dintre echipamentele nou oferite ar fi coloana volanului reglabilă în şase direcţii împreună cu volanul multifuncţional, pe care noi le-am primit de ani buni.
O altă chestie nou oferită, premieră în SUA, ar fi patul care se poate frânge şi folosi ca o canapea. Şi pe asta o ştim.
În funcţie de tipul tracţiunii, punţile sunt poziţionate la o distanţă cuprinsă între 3,5 şi aproape 7m. Lăţimea cabinei propriu-zise este de doar 2.27 m, abia peste trepte ajunge la 2.55 m. Apoi, în funcţie de configuraţie, cabinele pot avea (cu tot cu capota motorului) lungimi de 3.14 m, 3.96 m, 4.63 m sau 4.84 m.
Făcând diferenţa între cea mai scurtă cabină şi cea mai lungă, rezultă că cei mai norocoşi cowboys primesc un dormitor lung de 1.7 m, din care 1 m este salteaua, iar restul, dulapuri, frigider,etc.
Binenţeles că şi pe acolo cabinele au paturi suprapuse la cerere.
Cu înălţimea stau bine cabinele Volvo, cea mai mare sare de 3m, iar cea mai scundă are 2 m – dacă nu foloseşti ciocate cu toc ar trebui să fie ok!
Nu prea ştim multe despre viaţa de şofer din SUA, dar faptul că inclusiv pe acolo este lipsă de profesionişti spune foarte multe.
Filiala Volvo Trucks din State nu se concentrează doar pe performanţe, fiabilitate, siguranţă, ecologie etc., ci vrea să-i atragă pe şoferi de partea sa, oferindu-le mobilier de dormit inspirat din industria iahturilor şi a rulotelor.