GreenZoneTop News

Nu este ușor să faci trecerea către un transport “verde”

În aproape toate domeniile de activitate din Europa, companiile cresc eforturile pentru a atinge obiectivelor ambițioase de mediu prin îmbunătățirea caracteristicilor ecologice ale produselor și serviciilor lor.

Găsirea modalităților de a produce sau a transporta cât mai “verde” și conștient de mediu este de o importanță vitală. Dar există un echilibru care trebuie găsit între a transforma ambițiile într-o realitate practică, fără a afecta negativ costurile și creșterea.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

În întreaga lume, există un efort concertat pentru îndeplinirea obiectivelor ambițioase de mediu pentru a contribui la reducerea amprentei de carbon, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a necesității de materiale de unică folosință.

Cu atât de multă uniformitate a scopului, este mai ușor să adopți o atitudine proactivă și să apelezi la inovație, tehnologie și practici revizuite pentru a identifica modalități prin care companiile se pot îmbunătăți din punct de vedere al mediului și să continue să înregistreze creștere.

Cu toate acestea, industria de transport din România nu se află în prezent în poziția de a investi timp și resurse în planificarea pe termen lung. Datorită unei combinații între deficitul de șoferi, Pachetul de Mobilitate, creșterea prețurilor la carburanți și RCA și pandemie, industria de transport se confruntă cu dificultăți pe termen scurt, deoarece gestionează creșteri ale costurilor operaționale într-un moment în care cererea continuă să crească.

VEZI ȘI: Camion electric Scania pentru Lidl Italia

Lesne de înțeles, a deveni “verde” în aceste condiții nu este atât de simplu pe cât pare. Deci, care sunt principalele provocări care ar putea restricționa adoptarea unor practici prietenoase cu mediu pentru transportatorii rutieri din România?

Nu este ușor să faci trecerea către un transport sustenabil

Pentru unele companii, decizia de a trece la un transport “verde” cât mai curând posibil ar putea avea efecte devastatoare din punct de vedere financiar. Deși poate părea simplu, procesul afectează fiecare aspect al modului în care funcționează o companie de transport – în special managementul flotei.

Pe de altă parte, așteptarea prelungită poate avea, de asemenea, consecințe grave. Termenul limită pentru obiectivele de mediu se apropie (pentru a respecta termenul limită din 2050, producția de camioane diesel noi va trebui să se încheie în 2030). Eșecul de a acționa ar putea duce la presiuni guvernamentale sau din partea clienților, care pot avea un impact negativ asupra afacerilor de transport – din perspectivă financiară, în primul rând.

transport sustenabil

De aceea trebuie găsit un echilibru. Mulți vor aborda probabil fiecare aspect al companiei, de la caz la caz, pentru a vedea când ar trebui să aibă loc implementarea schimbărilor. Transportatorii ar trebui să se miște în ritmul lor. Dar cu siguranță ar trebui să se miște, sau cel puțin să dezvolte o strategie de îmbunătățire a problemelor de durabilitate.

A fi o companie sustenabilă este un avantaj de marketing pe care mulți îl folosesc în prezent pentru a-și prezenta mărcile ca fiind proactive și grijulii. Însă decizia asupra modificărilor de implementat trebuie să fie echilibrată, pentru a te asigura că nu ești lăsat în urmă de concurență.

Cei care vizează un client sustenabil probabil vor cheltui sume mari de bani și resurse, dar eticheta de sustenabil s-ar putea să nu fie în beneficiul clienților, dacă serviciile au costuri mai mari.

Cât de mare va fi impactul de a fi „verde”?

În timp ce obiectivele pe termen lung sunt admirabile, o singură industrie – chiar și una la fel de semnificativă precum transportul – nu va fi suficientă pentru a face o diferență tangibilă. Schimbarea trebuie să vină atât din dorința publică și politică, cât și din industrii de toate felurile.

De exemplu, până în 2050, flotele electrice ar putea deveni ceva normal. Cu toate acestea, dacă producția globală de energie se bazează în continuare pe centralele electrice pe cărbune, problemele legate de emisiile cu efect de seră și erodarea aprovizionării cu combustibili fosili vor rămâne. Ca să nu spun că transportul nu ar trebui să-și joace rolul în următorii ani, dar subliniază că „a trece la verde” nu este atât de simplu pe cât pare.

Tehnologia deja exixtă

Rata progreselor tehnologice continuă să crească, dar sunt necesare salturi suplimentare pentru a face transportul sustenabil viabil la nivelul întregii industrii de transport. În timp ce camioanele electrice își fac loc pe piață și devin din ce în ce mai frecvente, există încă întrebări privind prețul de achiziție, autonomie și încărcarea eficientă a acestora. A avea vehicule electrice pe piață nu este suficient.

camion electric

Cheltuielile pentru modernizarea unei flote pot fi enorme, indiferent de amploarea companiei și mulți vor simți că este în interesul lor să aștepte și să vadă cum se dezvoltă piața vehiculelor comerciale electrice înainte de a se angaja în schimbări.

Ce poate face un transportator?

Emisiile de carbon sunt unul dintre cele mai semnificative domenii în care transportul și logistica ar putea face schimbări. Flotele electrice vor deveni treptat mai frecvente în timp, dar, deocamdată, emisiile pot fi reduse prin găsirea unor modalități de eficientizare a rutelor de livrare – reducerea numărului de kilometri parcurși pe gol și, prin urmare, reducerea emisiilor.

În mod similar, revizuirea procedurilor privind modul în care camioanele sunt pregătite pentru rutele lor poate ajuta la economisirea timpului și a energiei, contribuind la un lanț de aprovizionare mai eficient în ansamblu.

Celălalt aspect de luat în considerare este uzura flotei în sine. Conducerea atentă și întreținerea regulată vor ajuta la menținerea vehiculelor pe șosea și la maximizarea duratei de viață a diferitelor componente, care altfel ar putea necesita înlocuiri.

transport sustenabil5

Adesea, ideea de a deveni sustenabil se concentrează pe reducerea poluării și a deșeurilor. Dar realizarea unor schimbări care pot fi durabile pe termen lung necesită revizuirea și ajustarea serviciilor și strategiilor pentru a se asigura că sunt viabile din punct de vedere economic. Deși acest lucru nu este imposibil, este o provocare semnificativă pentru o industrie în care cererea depășește în prezent capacitatea de a livra și provocările pe termen scurt sunt prioritizate prin necesitate.

Provocările de a deveni „verde” pot cauza dificultăți financiare și strategice, dar sunt o necesitate pentru un viitor prosper. Necesitatea unor abordări inovatoare și dezvoltări tehnologice va contribui la construirea unor practici mai eficiente și mai eficiente. Procesele și planificarea vor aduce beneficii șoferilor, consumatorilor, industriei în general și planetei în ansamblu.

Din aceeași categorie...

Back to top button