
Înainte de a face trecerea către camioane electrice, este esențială o bună planificare a rutelor și operațiunilor. Acest lucru va ajută un camion electric să parcurgă mai mulți kilometri.
Un camion electric oferă o mulțime de avantaje – și anume un transport mai curat și mai silențios, cu emisii și vibrații mai reduse, ceea ce nu este numai benefic pentru mediu, ci creează și un loc de muncă mai confortabil pentru șofer. În plus, oferă aceeași putere și manevrabilitate ca și cele diesel.
Cu toate acestea, există unele restricții, cum ar fi capacitatea limitată a bateriei și necesitatea de a planifica timpii de încărcare. Dar o bună planificare a rutei poate contribui la atenuarea – și chiar la depășirea – unora dintre aceste provocări.
Primul pas este să evaluați rutele și nevoile actuale. Cât de grea este marfa pe care o veți transporta, care este distanța pe care trebuie transportată, care este topografia fiecărui traseu. Toți acești factori vor afecta cantitatea de energie de care veți avea nevoie și distanța pe care o puteți parcurge.
Al doilea pas este să calculați când și unde veți avea nevoie de mai multă energie și ce posibilități de reîncărcare există pe traseu.
Strategia de încărcare
Încărcarea pe timp de noapte este întotdeauna recomandată, atunci când este posibil, deoarece este cea mai rentabilă modalitate de încărcare a unui camion electric, deoarece va începe ziua complet încărcat. Dacă efectuați un traseu cu distanțe scurte sau medii și cu o cerere medie de energie – cum ar fi colectarea de deșeuri sau distribuție de marfă – atunci o singură încărcare pe timp de noapte poate fi suficientă.
Pentru rutele mai lungi, trebuie să identificați momentul în care este posibil ca bateria camionului să se descarce și apoi să includeți o oprire de încărcare pe traseu. Acest lucru ar putea implica instalarea unei stații rapide la unul dintre locurile de lucru, spre exemplu la depozit, sau utilizarea unei stații publice.
VEZI ȘI: Test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România
Pentru a reduce la minimum timpul pierdut, cele mai bune momente pentru încărcare sunt atunci când vehiculul este deja oprit, cum ar fi la încărcare și descărcare, sau când șoferul face pauza de condus. O stație rapidă poate reîncărca complet un camion între 90 și 120 de minute, în funcție de pachetul de baterii și puterea stației de încărcare. Însă, o oprire de încărcare mult mai scurtă, spre exemplu de 45 de minute, atât cât durează pauza de condus a șoferului, să furnizeze suficientă energie pentru a finaliza traseul.
Găsirea unui plan de rută optim poate implica necesitatea de a reorganiza opririle, astfel încât camionul să ajungă la stația de încărcare atunci când bateria este aproape descărcată sau când șoferul trebuie să facă o pauză.
Cu stații de încărcare amplasate strategic, un camion electric poate parcurge distanțe mult mai mari. Acest lucru este mai ușor de realizat atunci când vehiculul operează pe un traseu fix. De exemplu, instalarea unei stații rapide pe un șantier de construcții sau la un depozit logistic ar permite unui camion electric să funcționeze, în esență, non-stop.
Desigur, camioanele electrice pot fi utilizate și în transportul regional, condiția fiind ca la fiecare capăt al traseului să fie instalate stații de încărcare rapide.