ȘtiriTehnologie

O scurtă viziune asupra vehiculelor cu pile de combustie pe bază de hidrogen

Cu atât de multe discuții în legătură cu creșterea vehiculelor electrice, de ceva vreme, hidrogenul și potențialul său în industria transporturilor părea să piardă teren în dezbaterea privind transportul mai curat.

Dar este într-adevăr cazul? Să aruncăm o privire asupra tehnologiei cu celule cu combustibil de hidrogen și a potențialului acesteia în domeniul transportului alternativ.

O scurtă viziune asupra vehiculelor cu pile de combustie pe bază de hidrogen

Vehiculele cu pile de combustie pe bază de hidrogen funcționează prin procesul de electroliză care eliberează energie electrică și apă. În multe feluri, o astfel de pilă de combustie funcționează la fel ca o baterie, cu excepția faptului că în loc să fie reîncărcată de la o sursă de curent externă, celula generează energie electrică atâta timp cât există hidrogen (una dintre cele mai abundente resurse de pe Pământ).

Dacă hidrogenul este produs dintr-o sursă regenerabilă, acesta poate emite emisii foarte mici pe tot parcursul folosirii sale. Cu toate acestea, așa cum este în prezent, aproximativ 95% din hidrogenul produs provine din combustibili fosili, precum gazul natural și petrolul. Acest lucru are un impact semnificativ asupra climei, motiv pentru care producătorii încă se feresc să-l folosească.

Dar dacă producția hidrogenului va avea loc din resurse regenerabile (iar acest lucru este posibil), industria ar avea de câștigat. În plus, o altă barieră o reprezintă și dezvoltarea pilelor de cobustie care vor fi integrate la nivelul automobilelor. Iar în acest moment, proiectarea și producția va genera un cost total de vânzare și mai mare.

VEZI ȘI: Camionul electric Nikola TRE va fi produs la Ulm în Germania

Cu toate acestea, există state care au început de câțiva ani să testeze pilele de combustie pe bază de hidrogen, iar China, Japonia și Coreea de Sud sunt printre țările care au demarat astfel de proiecte.

Dar totuși, care este viitorul pilelor de combustie cu hidrogen? Ei bine, atâta timp cât celulele cu hidrogen oferă potențial pentru a trece la un transport ecologic, această tehnologie ar trebui cercetată și dezvoltată pentru a putea fi introdusă în producția de masă.

O scurtă viziune asupra vehiculelor cu pile de combustie pe bază de hidrogen

Din aceeași categorie...

Back to top button