Știri

O singură sancțiune pentru șoferii care nu pot prezenta înregistrările tahograf din ultima lună

Conform unei decizii a Curții Europene de Justiție, autoritățile de control pot da o singură sancțiune în cazul în care șoferii de camion, autocar și autobuz nu pot să prezinte toate înregistrările tahograf din ultima lună.

O singură sancțiune pentru șoferii care nu pot prezenta înregistrările tahograf din ultima lună

Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a decis pe 24 martie 2021 că, șoferii de camion, autocar și autobuz care, în timpul unui control, nu pot prezinta înregistrările tahograf în legătură cu ziua curentă și cele 28 de zile anterioare, pot primi o singură sancțiune, indiferent de numărul de diagrame sau înregistrări lipsă.

Lipsa unor diagrame sau a unor informații de pe tahograful digital reprezintă o încălcare a legislației și se sacționează ca o contravenție singulară și nu ca un cumul de încălcări ale legislației în funcție de câte diagrame lipsesc de exemplu (decizia v. 24.3.2021, Rs. C-870/19 u. C-871/19).

Cazul concret a fost deschis de doi șoferi care au fost controlați în Italia, în 2013, și care nu au putut prezenta diagramele complete pentru perioada obligatorie de 29 de zile. Autoritățile italiene au dat atunci mai multe sancțiuni care au ținut cont de numărul de diagrame lipsă.

Șoferii au depus un apel împotriva acestor amenzi, iar cazul a ajuns la Curtea Europeană de Justiție.

VEZI ȘI: Amendă totală de 158.000 de euro, în Germania, pentru fraudarea timpilor de condus

Curtea Europeană de Justiție a decis în acest caz că autoritățile competente pot înregistra în astfel de situații o singură contravenție.

Chiar dacă șoferul trebuie să prezinte documente pentru o perioadă de 28 de zile, plus ziua în care se face controlul, sancțiunea se poate da doar pentru faptul că nu poate să prezinte documentele necesare și nu se pot da sancțiuni multiple în funcție de numărul documentelor lipsă, de exemplu.

Din aceeași categorie...

Back to top button