Stiai ca

Oglinzi laterale sau camere video: avantaje și dezavantaje

Volvo Trucks, care se pregătește să lanseze o cabină cu camere video, a făcut o comparație între acest sistem și cel clasic cu oglinzi laterale.

Un prim avantaj al camerelor video este vizibilitate directă, prin eliminarea suporturilor oglinzilor. Camerele video s-ar putea generaliza după 2029, când se introduc standarde de vizibilitate directă pentru camioanele noi înmatriculate în UE. De asemenea, forma mai aerodinamică permite reducerea consumului cu până la 1,5%.

În plus, camerele pot fi prevăzute cu o funcție de monitorizare automată sau manuală a remorcii, pentru a putea urmări mișcările acesteia sau pentru a efectua manevre în marșarier. Acestea sunt beneficii digitale care nu sunt posibile cu o oglindă laterală. Liniile de reper integrate pot reprezenta o altă formă de asistență digitală utilă la schimbarea benzii de circulație.

Oglinzi laterale sau camere video: avantaje și dezavantaje

În cazul oglinzilor, există o anumită distorsiune a imaginii, din cauza geometriei oglinzii. În cazul unui sistem de monitorizare cu camere, există posibilitatea de a corecta distorsiunea imaginii, astfel încât șoferii pot obține o imagine mai apropiată de realitate.

Când șoferul doarme, pot fi folosite funcțiile de supraveghere oferite de sistemul de monitorizare cu cameră. Pot fi activate și din interiorul cabinei, fără a fi nevoie ca perdelele să fie date la o parte.

O cameră video oferă, în general, o vizibilitate mai bună atunci când plouă, deoarece lentila camerei este mai bine protejată în interiorul brațului camerei. Poate și mai important, ecranul este situat în interiorul cabinei, îmbunătățind vizibilitatea, în comparație cu situația când plouă atât pe geam, cât și pe oglinda în sine.

Oglinzi laterale sau camere video: avantaje și dezavantaje

Este mai ușor să păstrați curată lentila unei camere video decât o oglindă tradițională, cu o suprafață de sticlă mai mare. Camera este, de asemenea, plasată mai sus în exteriorul autocamionului, ceea ce o face mai puțin expusă la murdărie.

Camerele pot oferi și beneficiul unei vizibilități mai bune în comparație cu oglinzile pe timp de noapte, datorită capacității camerei de a funcționa în condiții de lumină scăzută.

VEZI ȘI: Test cu Volvo FM și FH Electric: Amintiri din era diesel

De partea cealaltă, sunt și aspecte care avantajează oglinzile clasice. De exemplu, acestea oferă o imagine tridimensională, în timp ce sistemele echipate cu camere sunt bidimensionale. Astfel, vederea în profunzime, evaluarea distanței și a vitezei vehiculelor din spate pot necesita ceva timp de acomodare la sistemul cu camere.

Oglinzile oferă același nivel de claritate ca ochiul uman. Camerele au un obiectiv cu unghi larg și un ecran cu rezoluție limitată. Acest lucru ar putea îngreuna estimarea distanței de către șoferi. Calitatea imaginii și dimensiunea ecranului sunt, prin urmare, factori importanți.

Amplasarea ecranelor trebuie adaptată astfel încât să se potrivească cu interiorul cabinei, pentru a evita crearea altui punct mort. Acest lucru poate avea ca rezultat o dimensiune mai mică a ecranului decât oglinzile obișnuite, ceea ce influențează în consecință dimensiunile obiectelor de pe ecran.

Orice daună la un sistem de camere poate fi mai costisitor de reparat, datorită complexității lui. Într-un sistem de monitorizare cu cameră există atât senzori, cât și ecrane, care se bazează pe un computer care controlează imaginea. Dar depinde de componenta care trebuie înlocuită sau dacă această înlocuire este acoperită de un contract de service.

Un alt lucru cu care șoferii trebuie să se obișnuiască, dar, mai ales, pe care trebuie să-l învețe, se referă la setările tehnice și la noile caracteristici. Acestea trebuie integrate în rutina zilnică a șoferului, atunci când învață cum să manevreze, precum și să estimeze corect viteza, distanțele și zonele înconjurătoare.

Pentru a vedea cum să alegeți între un sistem cu camere video și unul clasic cu oglinzi laterale, accesați materialul integral aici.

Din aceeași categorie...

Back to top button