Companii de transportTop News

Cartelul Camioanelor: O instanță din Olanda dă dreptate reclamanților

O instanță din Olanda a respins argumentele producătorilor în procesul Cartelul Camioanelor, considerând că reclamanții sunt îndreptățiți să ceară compansații.

Tribunalul districtului Amsterdam a decis că producătorii au format un cartel pentru a stabili prețuri mai mari la camioane. Instanța a respins argumentele producătorilor, care au susținut că au făcut doar un schimb de informații și că prețurile de listă stabilite în acest fel nu sunt relevante pentru piață.

Cartelul Camioanelor: O instanță din Olanda dă dreptate reclamanților

În schimb, curtea a stabilit că există o legătură între prețurile de listă și cele plătite în mod real de companiile de transport. Astfel, cei care au achiziționat sau închiriat camioane sunt îndreptățiți să ceară compensații materiale. Curtea a considerat și că, din cauza efectului de întârziere, sunt afectate și vehicule cumpărate după perioada 1997-2011.

Decizia este considerată una decisivă pentru procesele din seria Cartelul Camioanelor din Olanda, care afectează peste 400.000 de camioane. Promotorii proceselor spun că firmele de transport pot cere daune de aproximativ 10.000 de euro pe camion.

VEZI ȘI: DAF confirmă că noua cabină va fi mai lungă

Reclamanții din Olanda nu sunt doar companii locale, ci din toată Europa. Olanda a fost aleasă pentru procese datorită regulamentelor anti-trust mai clare. Toți producătorii sunt reclamați, inclusiv MAN, care a recunoscut în premieră existența cartelului și a dus la descoperirea înțelegerii.

Totuși, până la obținerea unor compensații materiale mai este cale lungă. Curtea olandeză a decis că fiecare caz trebuie judecat separat, iar companiile de transport să aducă dovezi privind pagubele suferite. Astfel, se așteaptă ca procedurile legale să dureze foarte mult.

Și în Germania sunt demarate aproximativ 400 de procese colective înpotriva Cartelului Camioanelor. Cel mai mare proces a început în octombrie 2019, în care s-au cerut daune de 827 de milioane de euro pentru 85.000 de camioane.

Din aceeași categorie...

Back to top button