Ford Trucks Noua gama F-Line
Noua generatie DAF - TH Trucks
In FocusTop News

Olanda a început oficial citirea tahografelor din mers

Renault Trucks - Noile game T, C, K, D 2025

Inspectoratul pentru Mediu și Transport (ILT) din Olanda a început să testeze tehnologia care permite citirea tahografelor din mers încă din 2021.

Din acest an, Inspectoratul pentru Mediu și Transport (ILT) din Olanda a început oficial citirea tahografelor din mers. Această măsură schimbă fundamental modul de selecție pentru controalele rutiere, eliminând oprirea aleatorie a camioanelor care respectă toate reglementările legale.

Tot ce trebuie să știi despre utilizarea aparatului unic de taxare

Tehnologia DSRC (Dedicated Short Range Communication) le permite organelor de control să aleagă cu precizie camioanele care prezintă suspiciuni de încălcare a normelor — chiar înainte ca acestea să oprească în spațiile de control.

Începând cu 1 ianuarie 2025, majoritatea vehiculelor de peste 3,5 tone utilizate în transportul internațional au trebuit să fie echipate cu tahograful inteligent G2V2. Acest dispozitiv avansat colectează automat locația prin GPS, identifică țara în care circulă camionul și generează fișiere criptate la fiecare minut.

Aceste fișiere — conținând 25 de tipuri de informații, de la numărul de înmatriculare până la posibile întreruperi de alimentare sau indicații că vehiculul circulă în afara domeniului de aplicare — sunt transmise pe unde radio și pot fi citite doar de autoritățile echipate cu carduri de control.

Importanța acestei tehnologii nu stă doar în capacitatea de a identifica din mers vehiculele cu posibile abateri, ci în eficiența crescută a controalelor. Pentru ILT, scopul nu este să „vâneze” șoferi, ci să evite pierderea de timp cu verificările care nu duc la constatări. Așa cum declară reprezentanții instituției, preferința este pentru controale direcționate către cei care chiar încalcă regulile — nu pentru oprirea la întâmplare a unor camioane în perfectă legalitate.

Un aspect important este că citirea tahografelor din mers nu generează automat o amendă. Dacă se detectează o neregulă, vehiculul este tras pe dreapta pentru o verificare detaliată. Nicio amendă nu se emite pe baza datelor interceptate pasiv. În plus, ILT nu are acces la informații personale, nici la date despre perioadele de repaus — acestea fiind considerate „private” conform regulamentelor europene privind protecția datelor.

Din punct de vedere tehnic, raza de acțiune a semnalului DSRC este de aproximativ 30 de metri, dar în practică receptorul trebuie să fie la mai puțin de 15 metri pentru a recepționa cu succes fișierul.

Olanda a început oficial citirea tahografelor din mers

În prezent, ILT deține șapte seturi de echipamente pentru citirea din mers, amplasabile fie pe viaducte, în zonele de refugiu, pe portaluri de drum sau chiar în vehiculele de control. Cea mai eficientă amplasare rămâne în spatele geamului unei autospeciale de control aflat pe traseu.

Din martie 2025, autoritățile verifică și prezența efectivă a tahografului inteligent de a doua generație. Cei care nu îl au instalat, deși au obligația legală, riscă o amendă de 2.200 de euro. Excepția o constituie camioanele dotate în prezent cu tahograful inteligent de primă generație, care trebuie retroechipate cu G2V2 până la 18 august 2025.

Din aceeași categorie...

Back to top button