
Autoritățile olandeze au destructurat o rețea suspectată de spălare de bani prin tranzacții fictive cu paleți și ambalaje.
În perioada 10-12 martie, FIOD (Serviciul Fiscal de Informații și Investigații) a efectuat patru arestări și șase percheziții la mai multe companii din industria cărnii și a paleților, confiscând bunuri de lux, sume importante de bani și documente relevante pentru anchetă.
Cei patru suspecți, bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 48 de ani, din Dordrecht, Ede și Oosterbeek, sunt acuzați că au orchestrat o schemă de spălare a banilor prin achiziții fictive de paleți și ambalaje.
Ancheta a fost declanșată după ce mai multe instituții financiare au raportat tranzacții suspecte către FIU (Financial Intelligence Unit – Netherlands).
Potrivit investigațiilor, companiile implicate ar fi transferat peste cinci milioane de euro către o firmă care, cel mai probabil, nu avea capacitatea de a livra un volum atât de mare de paleți sau ambalaje. Imediat după efectuarea transferurilor, banii erau retrași în numerar de la bancomate, ridicând semne de întrebare asupra legalității operațiunilor.
Legături cu traficul ilegal de ambalaje EPS
Anchetatorii suspectează că firmele de paleți sunt implicate și în comerțul ilegal cu lăzi de ambalare furate din cadrul sistemului Europool System (EPS). Se estimează că, în ultimii patru ani, rețeaua a obținut profituri ilegale de aproximativ patru milioane de euro.
În urma perchezițiilor, desfășurate inclusiv la locuințele suspecților și într-un sediu comercial din Zevenbergen, autoritățile au confiscat 154.000 de euro în numerar, automobile, proprietăți imobiliare și suporturi digitale ce conțin date relevante pentru investigație.
Arestări și următorii pași în anchetă
Cei patru suspecți au fost prezentați pe 14 martie în fața unui judecător de instrucție, care a decis plasarea acestora în arest preventiv pentru 14 zile. Ancheta este coordonată de Parchetul olandez, iar autoritățile continuă investigațiile pentru a identifica eventuale ramificații internaționale ale acestei rețele.
Industria logistică și de ambalaje se confruntă tot mai des cu astfel de practici frauduloase, care afectează nu doar companiile oneste, ci și lanțurile de aprovizionare din întreaga Europă.