GreenZone

Olanda: Subvențiile pentru camioane electrice s-au epuizat rapid

Bugetul din 2024 pentru subvenții pentru camioane electrice din Olanda s-a epuizat în doar o zi și jumătate, datorită cererii mari.

Olanda a avut în 2024 un buget de 46,5 milioane de euro pentru subvenționarea achiziției de camioane electrice. Transportatorii au arătat un interes imens pentru programul AanZET, depunând aproape imediat 647 de cereri.

Startul programului a avut loc marți, 26 martie. În acea zi, companiile olandeze au aplicat pentru subvenționarea a 428 de camioane cu zero emisii.

A doua zi, alte 219 cereri au fost depuse, după care bugetul pentru acest an a fost epuizat. În medie, subvenția pentru un camion electric este de 72.000 de euro, care reprezintă aproximativ o treime din diferența de preț față de un model diesel.

VEZI ȘI: Einride a inaugurat cea mai mare stație de încărcare pentru camioane electrice din SUA

În prezent, în Țările de Jos circulă 740 de camioane electrice, aceasta fiind una dintre cele mai dezvoltate flote comerciale cu zero emisii locale din Europa. Conform prognozelor, numărul de camioane electrice din țară se va dubla în anul următor, în parte și cu ajutorul acestor subvenții.

Chiar și așa, camioanele electrice vor reprezenta mai puțin de 1% din flota totală de vehicule grele de marfă din Olanda, situată la aproximativ 160.000 de unități.

Din aceeași categorie...

Back to top button