Știri

Opt țări din UE sunt împotriva noului standard Euro 7

Opt țări din UE, printre care și România, s-au declarat împotriva noului standard Euro 7, contestat și de industria automotive europeană.

Cele 8 țări care vor să blocheze standardul Euro 7 propus de Comisia Europeană sunt Franța, Italia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Împreună, aceste țări ar avea suficiente voturi pentru a bloca propunerea în Consiliul de Miniștri.

Opt țări din UE sunt împotriva noului standard Euro 7

În motivarea lor, cele opt state amintesc de investițiile mari în dezvoltare necesare pentru Euro 7, care ar bloca o parte din bugetele necesare industriei auto pentru reducerea emisiilor de CO2. Cele opt țări cer amânarea aplicării, actualele propuneri (1 iulie 2025 pentru autoturisme și utilitare și 1 iulie 2027 pentru camioane și autobuze) fiind considerate nerealiste.

Industria auto germană este încântată de poziția celor 8 state, deși Germania nu s-a alăturat acestei mișcări. Guvernul federal nu a ajuns la un acord privind standardul Euro 7, susținut de ecologiști și contestat de democrați.

VEZI ȘI: Furturile din camioane au explodat în 2023

Comisia Europeană a prezentat în toamnă propunerea sa pentru standardul de emisii Euro 7. Obiectivul declarat este de îmbunătățire a calității aerului, urmând să se reducă limitele nu doar pentru gaze periculoase precum oxizi de azot, dar și pentru emisiile de particule de la frâne și anvelope.

Industria auto a criticat investițiile mari necesare în dezvoltare, în raport cu beneficiile limitate, mai ales în contextul opririi în mare parte a comercializării de vehicule noi cu combustie internă în 2035. ACEA a precizat recent și că impactul Euro 7 asupra costurilor de producție ale vehiculelor va fi de 4-10 ori mai mare decât cel estimat de CE.

Din aceeași categorie...

Back to top button