Până la 20.000 de euro amendă pentru manipularea sistemului AdBlue în Spania

Până la 20.000 de euro amendă pentru manipularea sistemului AdBlue în Spania
Autoritățile spaniole au anunțat că intensifică controalele privind manipularea sistemului AdBlue al vehiculelor comerciale.

Asociația spaniolă de transport rutier Fenadismer a anunțat la finalul lunii august că Guardia Civil va intensifica controloalele privind utilizarea dispozitivelor de manipulare a sistemului AdBlue, urmând să aplice amenzi de până la 20.000 de euro.

Până la 20.000 de euro amendă pentru manipularea sistemului AdBlue în Spania

Vehiculele comerciale (tehnologie SCR) care utilizează AdBlue pentru reducea emisiile NOx, trebuie să aibă prin lege o protecție care reduce drastic puterea motorului atunci când rezervorul de aditiv este este gol sau sistemul de catalizare este defect, pentru a împiedica camioanele să polueze.

Totuși, pe piață pot fi găsite dispozitive electronice care anulează sistemul AdBlue și implicit protecția care reduce puterea, permițând vehiculelor comerciale grele să se deplaseze cu performanțe maxime, fără AdBlue.

Astfel, pe lângă faptul că poluează peste limitele admise în Uniunea Europeană, cei care manipulează sistemul AdBlue, indiferent de motiv pe care-l invocă, generează în piață și o concurență neloială.

VEZI ȘI: De la 1 noiembrie 2018, vehiculele grele vor plăti o taxă de parcare în Paris

De aceea, mai multe state europene, printre care Marea Britanie, Danemarca, Germania și mai nou Spania, au crescut numărul de controale în trafic pentru a-i depista pe cei care manipulează sistemului AdBlue.

Cei care vor fi depistați în Spania cu emulator AdBlue montat pe vehicul riscă amenzi de până la 20.000 de euro, la care, cel mai probabil, se va adăuga factura de service pentru remedierea defecțiunii.

Follow #infotrucker